Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Långt mellan Almedalen och Stockholms förorter

Ledare Publicerad: 2019-07-04 00:00

I söndags inleddes Almedalsveckan. Under åtta dagar håller partiledarna tal och det arran­geras 3 500 seminarier. Det är en politisk folkfest. Och detta är bara de publika mötena. Därtill kommer alla slutna möten. Det är svårt att hitta ett ord som beskriver arrangemanget, men det är en politisk festival som samlar hela den politiska eliten, intresseorganisationerna, fackföreningar, företag och PR-konsulter i en av Sveriges vackraste miljöer.

Denna kväll var det Miljöpartiet de grönas nya språkrör, finansmarknadsminister Per Bolund, som höll tal i den ljumma sommarkvällen. Han var vältalig och talade om miljöfrågor i knappt 30 minuter. Det viktigaste förslaget var en ny skatt på kläder och textilier.

Samma kväll, i Stockholm. Först larmades polisen om vad som visade sig vara en dödsskjutning i Sollentuna, en förort norr om Stockholm. Två personer blev skjutna, i skrivande stund avled den ene på sjukhus. En stund senare skedde nästa skjutning, i Kallhäll, norr om Stockholm. En person blev skadad. Ett par timmar senare skedde en tredje skjutning, denna gång i Blackeberg, en vacker 50-talsförort belägen nordväst om Stockholm. Även denna med dödlig utgång.

Avståndet mellan Visby och Stockholm är drygt 20 mil. Den här kvällen kändes det snarare som att Almedalen och Stockholms förorter befann sig i olika världsdelar.

För även om hoten mot miljön både är reella och allvarliga (de ska på intet sätt förringas), så måste den politiska debatten innefatta och artikulera svar på de problem som vanliga svenskar ställs inför i sin vardag. Och när det sker tre skjutningar samma kväll i Sveriges huvudstad, då handlar farhågorna om att någon i familjen eller någon man känner skulle kunnat bli skadad. Det är farhågor om att nästa skjutning kommer att ske närmare ens eget område eller bostad. Och det är behovet av svar på frågan om hur man ser till att barnen rör sig på trygga platser.  

En kväll som den i söndags väcker känslor av rädsla, vanmakt och förvirring. Den gångna mandatperioden fattade riksdag och regering ett antal beslut om skärpta straff och om att ge polisen bättre befogenheter och mer omfattande resurser. Gott så. Men det har uppenbarligen inte räckt. De kriminella organisationer, inte sällan med koppling till narkotikaförsäljning, som till synes obehindrat tillåts verka i Sverige måste stoppas. Det krävs krafttag.

Hemmets Vän

4 juli 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Frieds allvarliga varning
2020 blir året då kristna nagelfars - lått oss i alla fall hoppas på det
Gott Nytt År!
En vit jul för barnens skull
En svart Nobeldag 2019
Medborgarskapet devalveras i värde
Drömmen om ett annat Sverige
Ryck inte upp det beprövade
När samhället blir vi
KD fokuserar på stärkt samhällsgemenskap


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies