Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

När sår läggs till sår

Veckans kommentar Publicerad: 2019-06-27 00:00

Ett av Almedalsveckans hetaste ämnen nästa vecka kommer att vara den stora ökningen av psykisk ohälsa. Över 150 evenemang berör ämnet. Bakgrunden är Socialstyrelsens rapport som kom i maj och beskriver en stor ökning av psykisk ohälsa, främst bland unga. Men flera av de planerade seminarierna tar också upp kritiken mot rapporten. För av någon anledning sticker Sverige ut – vi mår, enligt Socialstyrelsens undersökningar, betydligt sämre jämfört med våra nordiska grannländer. Varför är det så? Mäter vi på rätt sätt?

Slutsatserna som ligger bakom larmen om den närmast epidemiska ökningen av psykisk ohälsa bland unga håller inte rent vetenskapligt, menar tre forskare på DN Debatt (22/5 2019). Signaler från unga ska förstås tas på allvar. Men på det sätt som Socialstyrelsen och medier idag talar om psykisk ohälsa är risken uppenbar att det är allas vår brottningskamp med själva livet som misstas för psykisk sjukdom och ohälsa, menar forskningsledare Ingemar Engström, docent Sven Bremberg och docent Sofia Wikman i sin artikel. De menar att det bakomliggande underlaget till rapporten bör granskas för att visa möjliga tolkningar innan man föreslår medicinska åtgärder. I frågor om psykiska och kroppsliga symptom som irritation, nervositet, ont i huvudet med mera ser man en ökning. Men artikelförfattarna frågar retoriskt – är detta psykisk ohälsa? Är det möjligt att detta istället i perioder är en del av livets villkor?

Någon sa att lidande och sjukdom inte är problemet för den västerländska nutidsmänniskan – det är ensamheten. Tillsammans kan vi gå igenom i stort sett vad som helst, men vår tids ensamhet, individualism och isolering gör även små motgångar outhärdliga. Kan det vara så att den svenska ensamheten är så utbredd att vi i brist på att dela livet med andra söker oss till vården för sådant som inte alls är medicinska problem? Det är i det sanna mötet, när vi lägger av maskerna och delar livet, som själen får kraft. Att få berätta, dela och ta emot en medmänniskas erfarenhet är läkande. Eller som den gode Frank Mangs skrev, ”när sår läggs till sår uppstår helande”.

Ingen annan organisation kan möta livet så som den kristna församlingen. När församlingen fungerar som Gud tänkt är den en kraft för att vi ska kunna möta livet, dela det och leva det i tacksamhet trots det vi går igenom. Vi får lägga sår vid sår. Det är väl just det som forskarna Engström, Bremberg och Wikman efterfrågar? Gemenskaper där vi kan dela livet i med- och motgångar och få upptäcka att vi bär varandras bördor. Vågar man hoppas på en panelist som säger det i teve nästa vecka?  

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Det bästa vi vet är dialog med våra läsare
Kanon bra för kultur och människor
Församlingar kan inte ge vård – men vara barnens stöd
Han tonsatte vårt lands själ
Bristande demokrati gör mig orolig
Miljöpartiets kris speglar frikyrkans
Ring din riksdagsledamot!
Är risktagande del i en karismatisk personlighet?
När kylan slår till är mänsklig värme allt
Församlingarnas julkonserter för tron vidare


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies