Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ojust behandling av Lars Adaktusson

Ledare Publicerad: 2019-06-27 00:00

Kristdemokraterna skriver på sin hemsida att man bygger politik med utgångspunkt från fem grundvärderingar:

  • Människosynen – alla människors lika och omistliga värde. I den ligger också värnandet av liv och det ofödda barnets rätt till liv.
  • Ofullkomlighetsprincipen – alla kan göra fel, men det måste ändå finnas ”en andra chans”.
  • Förvaltarskapstanken – den urgamla idén om att människan inte är ägare av liv och natur utan förvaltare med mandat och ansvar att ge ”mer” vidare till nästa generation.
  • Gemenskapstanken är idén om att alla hör samman och att vi ska relatera till varandra enligt ”den gyllene regeln”.
  • Subsidiaritetsprincipen är den kloka idén om ”rätt beslut på rätt nivå”.

I behandlingen av Lars Adaktusson har partiledningen lyckats med konststycket att bryta mot fyra av dessa fem värderingar. Adaktusson har i linje med subsidiaritetsprincipen röstat mot att EU ska stifta lagar rörande abort, då partiet beslutat sig för att det är en fråga som skall ligga på medlemslandsnivå.

EU ska, enligt Kristdemokraterna, främst ägna sig åt att bidra till fri rörlighet av varor, tjänster och människor inom unionen, säkerhetsfrågor och miljöfrågor. I nästan alla andra frågor menar Kristdemokraterna att EU inte ska lägga sig i, exempelvis i skattefrågor. Till det höll sig Adaktusson, men det dög tydligen inte.

Partiledningen har heller inte behandlat Adaktusson som den själv vill bli behandlad, med respekt. Istället för att ge honom chansen till en snygg sorti går man ut och säger att han skulle fått avgå i alla fall. Detta trots att han själv redan fattat beslutet. Det bådar inte gott för andra som inte följer strömmen. Taket i partiet kommer att sänkas och rädslans kultur kommer att odlas. Det kommer inte heller att stärka gemenskapstanken.

Inte heller i människosynen håller agerandet. Adaktusson har röstat nej till fri abort genom EU-beslut. Visserligen har partiet efter stor vånda justerat sin egen hållning i frågan och menar nu att man står bakom svensk abortlagstiftning såsom den ser ut just nu, trots att den är problematisk. Särskilt då gränsen för abort närmar sig gränsen för när man kan rädda ett ofött barn till liv. Hade det inte varit klädsamt med en mer nyanserad kritik?

Slutligen verkar ofullkomlighetsprincipen helt glömd. Om nu Adaktusson brustit i någon del borde det väl finnas nåd. Det är ju det som är grejen med just den principen att alla måste kunna ges en andra chans. Kristdemokraterna måste ha blivit bländade av sin egen framgång. Rädslan för att tvingas in i det trånga fack medierna hållit partiet i under många år var tydligen större än tron på just dessa värderingar. Tråkigt!

Hemmets Vän

27 juni 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Kristdemokraterna borde ta chansen Robert Larsson
2019-07-02 10:02
Kristdemokraterna borde ta chansen att inte bara följa åsiktsströmmen utan faktiskt vara ett alternativ, våga problematisera svåra frågor som abort. Ingen vidare demokrati om alla tvingas tycka lika. Heja Adaktusson!

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Frieds allvarliga varning
2020 blir året då kristna nagelfars - lått oss i alla fall hoppas på det
Gott Nytt År!
En vit jul för barnens skull
En svart Nobeldag 2019
Medborgarskapet devalveras i värde
Drömmen om ett annat Sverige
Ryck inte upp det beprövade
När samhället blir vi
KD fokuserar på stärkt samhällsgemenskap


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies