Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Respekt och lyssnande

Ledare Publicerad: 2019-06-20 11:44

När 34 0 000 soldater i en franskbrittisk armé landsteg på Frankrikes kust i slaget vid Dunkirk den 6 juni för 75 år sedan besannades brittiske premiärministerns Winston Churchills ord att han bara kunnat lova sin nation ”blod, svett och tårar”. Västvärldens frihet stod strax innan på branten till undergång.

Nu ligger ”krutröken” tät över det brittiska folket i en bitter ledarstrid om vem som skall efterträda premiärminister Theresa May. Men det är också ödesmättat i Sverige med liberalernas partiledarstrid efter avgående Jan Björklund. Och det knakar i januariöverenskommelsens fogar mellan socialdemokrater, miljöpartister, liberaler och centerpartister. Medan människor tycks skjuta ihjäl varandra snart sagt varje natt är fruktan och uppgivenheten stor på många områden och lösningarna få.

Britterna kan få en partiledare lika oförutsägbar som USA:s president Trump. I andra europeiska länder stryps yttrandefrihet eller mänskliga rättigheter medan hjärtan blir hårdare och misstänksamhetens murar växer.

Våldet får inte segra och inte heller rädslan. Vi måste hitta vägar där vi med respekt och ödmjukhet ser varandra i ögonen, sträcker fram en försoningens hand och tar vara på det goda som finns i varje människa och söka gemensamma lösningar.

I den hårda brittiska partiledarstriden i konservativa torypartiet kan det sluta med något helt annat än ett sammanhållet, lyssnande, idérikt och kreativt Storbritannien. Europa behöver Storbritannien och Storbritannien behöver Europa. Ingen människa är en ö utan kontakt med andra. Inget land kan i dagens globaliserade värld bekämpa klimathotet, internationell korruption och brottslighet om man inte med allvar släpper fram de grundvärderingar som byggde den europeiska gemenskapen istället för kanoners hot.

Ska vi även kunna skapa ett tryggt och blomstrande Sverige måste vi också lära oss att respektera och lyssna på varandra utan att odla dolda agendor bakom kulisserna.

Liberalismen förde mycket gott med sig när den gav människor frihet att utveckla sina liv i kreativitet men också respektera andras olikheter utan att trampa ner en varm social omsorg. När frisinnet inom folkpartiet hade en plats kunde dess idéer bidra till ett gott samhällsklimat. Dit behöver Liberalerna återvända. Men också övriga partier behöver dessa värderingar som byggde Europa efter andra världskriget.

Stora ödesfrågor hotar också vårt land. En del av dem har internationell och global bärighet. Men det som är gott, sant och bygger upp, tar vara på vänskap, lyssnande och sökande efter konstruktiva lösningar, det vinner i längden. Om vi istället för att misstänkliggöra varandra söker vår väg med respekt för olikheter, då kommer vi mycket längre. Om det blir lika viktigt att släppa fram min medmänniskas behov, intressen och inte bara mina egna, så byggs ett bättre land.

Visst finns stora och svåra ödesfrågor också i Sverige som inte har enkla lösningar. Men bakom hårda fasader och neddragna persienner byggs inte framgång. Stäng inte dörren för lyssnande och vilja till gemenskap. Vi behöver alla goda krafter om mörkret och hatet ska kunna övervinnas.

Hemmets Vän 20 juni 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Frieds allvarliga varning
2020 blir året då kristna nagelfars - lått oss i alla fall hoppas på det
Gott Nytt År!
En vit jul för barnens skull
En svart Nobeldag 2019
Medborgarskapet devalveras i värde
Drömmen om ett annat Sverige
Ryck inte upp det beprövade
När samhället blir vi
KD fokuserar på stärkt samhällsgemenskap


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies