Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Blodsguld mörk sida av modern teknik

Veckans nummer Publicerad: 2019-06-20 11:39

Guldet i din telefon, dator eller tv kan ha bidragit till miljöförstöring, mord och våldtäkter. I Tanzania tystas de journalister som försöker granska en gruva, vars guld används i modern teknik.

”Verkligt innovativa produkter gör avtryck på världen i stället för planeten”, skriver Apple stolt på sin hemsida.”Ansvarsfulla affärer är grunden för allt vi gör”, hävdar Ericsson.

Det lönar sig att ståta med gröna och etiskt tillverkade produkter. Därför skaffar teknikföretag det guld de behöver till vissa komponenter från certifierade tillverkare. Ericsson, Apple, Canon och Nokia finns bland hundratals storbolag som via underleverantörer får den ädla metallen från det schweizisk-indiska raffinaderiet MMTC-PAMP i Delhi, som anses uppfylla företagens etiska krav.

Men en av de guldgruvor som säljer sina tackor till MMTC-PAMP är North Mara i Tanzania. Den anläggningen drivs av Acacia Mining, med den kanadensiska gruvjätten Barrick Gold som majoritetsägare. Den har en dokumenterad historia med människorättskränkningar och miljöförstöring.

Missförhållanden fortsätter

Ett dussin inhemska och utländska journalister som försökt granska gruvan har hotats och censureras av staten. Medier har tvingats stänga.

– De har skapat en skräckens atmosfär, säger reportern Jabir Idrissa, 55.

Tidningarna som Idrissa jobbade för tvingades slå igen efter hans granskning av North Mara för två år sen. Nu saknar han jobb.

Eftersom Idrissa och andra tystats har det internationella journalistnätverket Forbidden Stories fortsatt deras arbete så att sanningen om gruvan ändå ska komma fram. 40 reportrar från medier i 15 länder, bland dem svenska TT Nyhetsbyrån, har deltagit i projektet Grönt blod. Det publiceras i veckan och lyfter fram miljöförstöring och människorättskränkningar på tre kontinenter.

I fallet Tanzania, som är först ut, kan Forbidden Stories kan visa att missförhållandena vid North Mara fortsätter, tvärt­emot vad gruvbolaget påstår.

Läs mer i Hemmets Vän nr 25 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Brå: Alltfler utsatta för brott
Erdogans offensiv pressar EU ytterligare
Martin Schibbye protesterar mot glömskan
"Ta kvinnomorden på allvar"
Ny nordsamisk bibel
Bakläxa för Johansson i EU
"Pensionerna är för låga"
De gör skillnad för världens barn
Ungdomskonferens med Skaparen i fokus
"Sätt stopp för atombomber"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies