Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Tron går som en röd tråd genom sångerna"

Veckans nummer Publicerad: 2019-06-20 11:31

Dialogkonserter – som samtal om livet. Det är så Per-Erik Hallin och Bengt Johansson själva beskriver den turné som de startar i midsommar på Torp. Det är 20-talet konserter planerade under sommaren och hösten från södra Sverige och upp till Norrland. Det är två legendarer som möts på scenen med ett piano, en gitarr och ett digert material att ta av, efter mer än 50 års musicerande.

– Det har varit spännande att se hur mycket gemensamt vi har, fortsätter de.

Där vi sitter och samtalar i Centrumkyrkan, Sundbyberg inser de att de faktiskt stod på samma scen för nästan exakt 50 år sedan.

– Men då kände vi inte varandra, säger Per-Erik Hallin och Bengt Johansson kommer fram till att det var i universitets­aulan i Uppsala en vårkväll 1969 – en gospel night. ”Gospel Night” var ett begrepp som myntades av den västindiske musikern George Harris från Grenada som också Per-Erik Hallin ackompanjerade den där vårkvällen i Uppsala. Bengt Johansson var där med Lekebergstrion – där också brodern Hans Johansson och Sören Säterhagen från Mullhyttan fanns med.

– Vi har musicerat ihop genom åren men inte offentligt utan i små sammanhang, i bönegrupper och liknande, fortsätter Per-Erik Hallin.

– Det har varit väldigt fint. Fast pianot ibland kunnat vara ostämt har det varit stämning, lägger Bengt Johansson till med ett leende.

Per-Erik Hallin är artisten och pianisten som bland annat turnerat med Elvis Presley och två gånger tävlat i Melodifestivalen. Han har också spelat med artister som Cyndee Peters, Carola, Ingemar Olsson och Ted Gärdestad och även skrivit låtar åt exempelvis Alice Babs.

Musikern och gitarristen Bengt Johansson har 20-talet skivor bakom sig och hans sånger tillhör idag de mest älskade och sjungna i svensk kristenhet. Gruppen Lekebergstrion från Mullhyttan utanför Örebro blev med tiden bandet Hoppets Horisont som sedan blev Terra Nova. Men 1989 kom den banbrytande soloplattan ”Vind över vatten” präglad av Psaltarens böner och där tonen låg på tillbedjan och lovsång.

Initiativet till årets konsertturné tog de inte själva utan det kom från Daniel Röjås, pastor i Mjölby, som bokat en del turnéer med Bengt Johansson och Mattias Strålin som är Per-Eriks bokare. Både Per-Erik och Bengt hade dock talat om det en del genom åren.

– Det var bara det att vi aldrig kom till skott när det väl gällde, säger Bengt.

Mycket gemensamt

Redan i januari hade Per-Erik Hallin och Bengt Johansson fyra konserter tillsammans. Sedan har det blivit flera tillfällen under våren i både små och stora sammanhang. Men turnén börjar kvällen före midsommarafton under årets Torpkonferens på Närkesslätten.

– Det är mer av en dialogkonsert, visst kan man kalla det så, säger Per-Erik Hallin och Bengt Johansson beskriver det som sånger som ligger nära hjärtat.

– Det är sånger som handlar om livet. Vi har båda en tradition av berättarsånger. De handlar om hur man hittar en betydelsefull plats i tillvaron och där man upplever Guds närvaro väldigt starkt. Men vi har båda ett naturintresse och sjunger också gärna om skönheten i skapelsen, fortsätter han.

– Tron går som en röd tråd genom sångerna. Men det har varit spännande att se de här kopplingarna, att vi har så mycket gemensamt, säger Per-Erik Hallin.

Läs mer i Hemmets Vän nr 25 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Brå: Alltfler utsatta för brott
Erdogans offensiv pressar EU ytterligare
Martin Schibbye protesterar mot glömskan
"Ta kvinnomorden på allvar"
Ny nordsamisk bibel
Bakläxa för Johansson i EU
"Pensionerna är för låga"
De gör skillnad för världens barn
Ungdomskonferens med Skaparen i fokus
"Sätt stopp för atombomber"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies