Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Vårt förhållande till det materiella har förändrats"

Veckans nummer Publicerad: 2019-06-20 11:26

I sommar medverkar Mika Yrjölä både på Nyhemsveckan och Lapplandsveckan. Han är sedan 2012 föreståndare för Pingstförsamlingen Saalem i Helsingfors, en internationell och multikulturell kyrka. Som tolvåring var han med om ett skeppsbrott på Javasjön utanför Indonesien.

– Jag har alltid varit en troende. Tron har bara ändrat form och djup. Jag gav hela mitt liv till honom i livbåten efter att vår båt och vårt hem hade sjunkit.

Mika är missionärsbarn och föddes i Singapore. Efter studenten och militärtjänst i finska flottan, arbetade han på Nokia men sökte sig sen till en bibelskola i USA. Efter tre år blev han ungdomspastor i Finland och har sedan arbetat som pastor och missionär.

– Nu ser jag verkligen fram emot att komma tillbaka till Sverige. Det har ju blivit ganska ofta nu på senare tid. Jag har ett budskap om att det inte alltid blir lätt när vi följer Jesus.

Mika har varit med om två händelser i livet som påverkat honom mycket och som fått honom att känna tacksamhet för livet och för det som verkligen är viktigt.

Skeppsbrott

När han var tolv år gammal var det nära att han och hans familj omkom. Sedan han var nyfödd hade missionsbåten Ebeneser varit hans hem. Nu befann sig båten på öppet hav då det plötsligt blåste upp till storm. Det fanns 19 personer på det gamla skeppet, som i mitten på 1950-talet seglat från Finland, då med hans farfar, missionspionjären Toimi Yrjölä.

Mika blev väckt av sin mamma klockan två på natten. Alla var då tvungna att hoppa i livbåtarna eftersom fartyget tog in vatten. Det var order från kaptenen.

– Där satt vi och såg vårt hem sjunka ner i havet. Det var storm och hela tiden slängdes vi upp och ner av vågorna, säger Mika.

När det blev morgon och ljust var det bara hav så långt han kunde se. Först trodde han inte att han skulle se land. Han beskriver hur tankarna gick.

– Det kändes så hopplöst. Jag blev förtvivlad. Visste ens Gud var vi var? Min lillebror satt i mammas famn. Jag tänkte att det skulle vara fruktansvärt att se honom dö. Skulle det inte vara lättare att bara hoppa i havet och sedan skulle allt vara slut?

Mika fick tag på en bibel som någon hade lyckats få med sig i kaoset innan man hoppade i livbåtarna. Flera läste den och sökte tröst. När han öppnade den fick han syn på en vers i Psaltaren:

”Här är en betryckt som ropade och Herren hörde honom, han räddade honom ut all hans nöd. Herrens ängel slår sitt läger omkring dem som fruktar honom, och han befriar dem.” (Psaltaren 34:7-8)

– Jag läste den om och om igen. Havet stormade fortfarande, men i mitt inre skapade bibeltexten ett lugn.

Mika säger att det var som om Gud talade just till honom och han bad sedan om förlåtelse för att han hade tvivlat. Han gav ett löfte till Gud att han skulle tjäna honom under resten av sitt liv.

Efter ett dygn ute på havet räddades de.

– Senare i livet har det varit en tröst. Gud visste hela tiden exakt var vi var, förklarar Mika.

Läs mer i Hemmets Vän nr 25 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Brå: Alltfler utsatta för brott
Erdogans offensiv pressar EU ytterligare
Martin Schibbye protesterar mot glömskan
"Ta kvinnomorden på allvar"
Ny nordsamisk bibel
Bakläxa för Johansson i EU
"Pensionerna är för låga"
De gör skillnad för världens barn
Ungdomskonferens med Skaparen i fokus
"Sätt stopp för atombomber"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies