Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ska EFK fortsätta kalla sig "evangelikal"?

Veckans nummer Publicerad: 2019-06-20 11:23

Fyra frågor till Linalie Newman, en av Evangeliska Frikyrkans (EFK) två missionsdirektorer. EFK:s årsstämma eller representantskapsmöte som idag, torsdag, träffas på Torpkonferensen och samtalar om man kan fortsätta kalla sig ”evangelikal” idag.

När EFK bildades 1997 av tre tidigare samfund var begreppet ”evangelikal” ett av de fyra identitetsbegrepp man valde för att beskriva det nya samfundet – varför har det blivit ett problem idag?

– Vi är inne i en process där vi går igenom vårt Tro och självförståelsedokument utifrån att de nu är flera år sen vi skrev det. Vi samtalar därför om alla våra fyra identitetsbegrepp; missionsinriktad, baptistisk, karismatisk och evangelikal. De två första samtalade vi om på Evan­geliska frikyrkans kongress förra året och nu är det dags för de två sistnämnda. Sedan fortsätter arbetet med dokumentet och vi fattar beslut först på kongressen 2020.

Varför är diskussionen nödvändig?

– Mycket har hänt sen vi först började använda våra identitetsbegrepp, bland annat har frågan om invandring och integration blivit väldigt aktuell. Här är vi som rörelse djupt involverade i arbete med asylfrågor för konvertiter och integration genom till exempel språkcaféer. I vissa sammanhang associeras ordet evangelikal tyvärr istället med nationalistiska strömningar, vilket känns främmande för oss som rörelse. Den innebörd vi lägger i begreppet evangelikal, till exempel en hög bibelsyn, behovet av omvändelse och synen på mission, är givetvis något vi håller fast vid än idag.

Läs mer i Hemmets Vän nr 25 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Alltfler smittade i Sverige
Nödåtgärder kan vänta om brexitsamtal strandar
"Vi vill bygga kyrka på ett nytt sätt"
Glädje som varar hela året
Julsångerna skapar frid
Så vill EU renovera relationen till USA
Stora briste på boenden
Musik för alla i digitala allsångskvällar
"Vilodagen är väldigt viktig"
De gör adventskalender som lär och underhåller


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies