Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Tydligt framgångskvitto

Ledare Publicerad: 2019-06-13 15:25

I veckan publicerade SCB (Statistiska Centralbyrån) väljarundersökningen som genomfördes i maj. Den stora nyheten var att Kristdemokraterna fördubblat sitt väljarstöd sedan november, då den tidigare partisympati­undersökningen genomfördes. Från 5,2 procent till 10,5 procent. Samtidigt tappar både Centerpartiet och Moderaterna stöd. Alla tre förändringarna är statistiskt signifikanta.

För så sent som ett år sedan, i juni 2018, var Kristdemokraterna mer eller mindre uträknat. Med knappt 3,5 procent i opinionsmätningar var risken överhängande att partiet inte skulle få en enda plats i riksdagen. Få, om någon, kunde tro att partiet ett år senare skulle ha stöd av mer än 10 procent av de svenska väljarna.

I svensk politik har en liknande förändring sällan skådats.

Och även om resultatet i valet till Europaparlamentet inte nådde de interna förväntningarna är det ändå tydlig: partiet har hittat en ny framgångsformel. I samma val tvingades Liberalerna plötsligt att kämpa för sin fortsatta existens i Bryssel, och Miljö­partiet låg lika illa till fram till några veckor innan valdagen.

Denna snabba omsvängning innebär alltså att Kristdemokraterna inte längre är det lilla partiet i svensk politik. Där återfinns Liberalerna och Miljöpartiet.

Vad är hemligheten bakom denna framgång? Det finns inga svar som kan levereras med naturvetenskaplig säkerhet. Men flera faktorer är uppenbara.

För det första: partiets tydlighet i regeringsfrågan. Genom hela valrörelsen och under hela förhandlingsperioden tills att en ny regering fanns på plats var Kristdemokraternas budskap glasklart: en borgerlig regering med Ulf Kristersson som statsminister. I samband med den så kallade januariöverenskommelsen, där Centerpartiet och Liberalerna stödde en S-ledd minoritetsregering, var det många borgerligt sinnade väljare som bytte parti och började stödja Kristdemokraterna.

För det andra: en partiledare som började få publikt genomslag. Ebba Busch Thor är en mycket begåvad politiker, men som för de flesta partiledare tog det något eller ett par år innan hon fick sitt publika genombrott. Och detta skedde i valrörelsen 2018. För partiet är det svårt att tänka sig ett bättre tillfälle än detta. Busch Thors framgångar i debatter och de stigande opinionssiffrorna blev också en återkommande medial vinkling under valrörelsen. Journalister skrev helt enkelt om Busch Thor och Kristdemokraternas framgångar. Vilket i sin tur skapade nya framgångar.

För det tredje: en tydlig strävan efter att förstå vilka de viktiga frågorna är för stora väljargrupper. Partiet har tydligt valt att inte bara ha fokus på vad åsikts­eliten i Stockholm tycker eller inte tycker, utan har istället medvetet valt att, utifrån sina värderingar, formulera en politik som ska svara på centrala frågor hos stora väljargrupper. Det uppskattas inte alltid på en och annan ledarsida, men uppenbarligen i folkopinionen.

Hemmets Vän 13 juni 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Förnedringen i ljuset
Snabbutred spridningen av covid-19 i äldrevården
Ingen plats för arrogans
Vi har misslyckats skydda våra svagaste
Polisen kraftsamlar - ändå skjuts allt fler
Tänk om maten tar slut?
Äldres liv riskeras när personal saknar skydd
Omprövning i skakig tid
Hemskola ger nya tankar
Coronaviruset avslöjar krisen i svensk sjukvård


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies