Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

I Malmö kommer nåden att överflöda

Veckans kommentar Publicerad: 2019-06-13 14:30

I höstas rapporterade Sydsvenska Dagbladet att vart tionde barn i Malmö orosanmäls till Socialtjänsten. Det betyder att vart tionde barn i  Malmö misstänks fara illa. Tidningens siffror kom från arbetsmarknads- och socialförvaltningen och rörde bland annat bristande omsorg på grund av missbruk, psykisk sjukdom eller fattigdom. Det handlade även om barn som utsätts för eller bevittnar våld, själva begår brott eller umgås med vuxna kriminella. Totalt 7 200 barn, eller cirka 10 procent av Malmös barn under 18 år. Frågan är om vi verkligen har förstått vidden av problemen? Har vi verkligen tagit in den siffran? Det handlar om barnen i rikets tredje största stad, där problemen är så omfattande att ett av tio barn riskerar en uppväxt som är skadlig för barnet.

Jag kom att tänka på artikeln i Sydsvenskan när nyhetsveckan inleddes med ett måndagsdygn som hämtat från maffians Italien eller drogkartellernas Bogota: Först skjuter polisen en misstänkt bombman på Malmö Central. På eftermiddagen mördas en man i 20-årsåldern i Nya Bellevue i Malmö. Bara något kvarter längre bort blir två män beskjutna – mitt på dagen. Natten till tisdagen briserar en bomb i en trappuppgång i stadsdelen Rosengård.

På tisdag eftermiddag detonerar en bomb utanför en restaurang i centrala Malmö.

När jag började i den kristna mediebranschen som förläggare på dåvarande Evangeliipress var en av de första böckerna jag gav ut Korset och stiletten av David Wilkerson. Den utspelade sig i New Yorks undre värld på 1950-talet, en miljö inte helt olik dagens Malmö med mord och droger på öppen gata. Berättelsen är fortfarande relevant – då liksom nu behövs Guds närvaro i städerna, människor som vågar och vill bära evangeliets ljus i mörka tider. Det är uppenbart att Malmö är en stad i fritt fall. En stad som inte mår bra och där kommunens sociala och trygghetsskapande strukturer inte räcker till på långa vägar. Det är ett närmast övertydligt orsak-verkan-samband att samma stad, med så många barn i utanförskap och misär, genererar så grov kriminalitet.

Jag vet att Malmös församlingar ber för sin stad, något vi alla borde göra i detta allvarliga läge. Utöver det krävs mod. Likt Petrus gäller det att kristna vågar lämna båten och kliva ut på vattnet, våga tro att Gud går med oss också under de mest farliga omständigheter. Segregationen måste brytas och där synden blev större kommer nåden överflöda än mer. Må Guds kraft vara med Malmös kristna, hos de utsatta och framför allt stadens barn.  

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Starkt vittnesbörd om evangeliets kraft
Vad kan regeringen lära av religiösa friskolor?
Det starka samhället
Nu vänder det
Svenska skolpolitiker - lär av Finland
Vet Akademibokhandeln varför vi firar jul?
När Löfven intervjuas ökar stödet för Åkesson
Vi får inte vara aningslösa
Bomberna kan motas med bön
Det grova våldet hotar samhället


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies