Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Situationen har hårdnat för de kristna i Kina"

Veckans nummer Publicerad: 2019-06-13 14:14

För några veckor sedan kom Birger Skoglund hem från sin sjätte resa till Kina på lika många år. Han är överväldigad av landet och folket.

– Det är ett fantastiskt vackert land med så många fina männi­skor, säger Birger.

– När man åker till Kina är det också på ett sätt som att man går på orörd mark. Detta trots att kristendom funnits länge i landet. Vår församlings första missionsfält var just Kina. Därför var det oerhört spännande att denna gång ha med vår pastor och ordförande. Cirkeln blev därmed sluten.

Det man förundras över när man träffar Birger är att han inte slagit av på takten, snarare tvärtom. I början av året fyllde han 75.

– Det går bara inte att sluta. Man ska dö med stövlarna på. Gud har hållit mig stark. Det är snart fyrtio år sedan jag var väldigt sjuk. Jag tiggde och bad om fyrtio nya år, även om moms på detta. Det är Kristi kärlek som tvingar mig. Han frälste mig och mötte mig som en ung pojke. Sedan dess har jag predikat mer än de flesta i vårt land, säger Birger.

Första resan till det jättelika Kina med 1,4 miljarder männi-skor var speciell.

– Det var mycket omtumlande. Allting var nytt. Det är ju mängder med människor. Man tror inte sina ögon när man dimper ner i en stad som har dubbelt så många människor som hela Sverige.

– Det är också ett väldigt vackert land. Den tunga prägel som finns i grannlandet Ryssland, där allt är grått och trist, finns inte i Kina. Här är det färggrant, man har till exempel fantastiskt vackra parker. Som turist har jag besökt flera kända turistmål som den kinesiska muren, den förbjudna staden med det kejserliga palatset och gamla städer där man renoverar och bygger upp precis som de en gång såg ut i tiden. Ibland känns det som att man är i en sagovärld.

– Som västerlänning dyker folk på en direkt på gatan och frågar om man talar engelska. Detta kanske de inte får göra, men de är mycket vänliga och frågar om de får ta bilder.

Hur är landet att besöka? Hur har folk det?

– Landet har rest sig på ett fantastiskt sätt efter åren med Mao. Folk i allmänhet har det väldigt bra. En vanlig icke-troende kines jobbar hårt, försörjer sig och har mer än vad han behöver. Man blir häpen, affärerna har hur mycket varor som helst. Ibland undrar jag hur de klarar av att försörja så många männi­skor. Sedan har det blivit dyrare än i Sverige, och Kina är därför inte ett billigt land att leva i.

– Du skulle se bilparken. Varenda taxi och moped är eldriven. Jag hörde att Volvo bygger en fabrik där det inom något år ska tillverkas en miljon bilar per år.

– Det finns också stora kontraster. Kommer man utanför städerna förflyttas man på en gång till 1800-talet. Men det betyder inte att de har det sämre; de är ju självförsörjande.

Läs mer i Hemmets Vän nr 24 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Brå: Alltfler utsatta för brott
Erdogans offensiv pressar EU ytterligare
Martin Schibbye protesterar mot glömskan
"Ta kvinnomorden på allvar"
Ny nordsamisk bibel
Bakläxa för Johansson i EU
"Pensionerna är för låga"
De gör skillnad för världens barn
Ungdomskonferens med Skaparen i fokus
"Sätt stopp för atombomber"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies