Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

”Målet är att vandra med profeterna för att möta Jesus”

Veckans nummer Publicerad: 2019-06-05 00:00

Al Massira, som betyder resan, är ett material som finns på flera språk. Under de senaste åren har det även börjat användas i våra svenska frikyrko­församlingar. Det är i första hand anpassat för nysvenskar med rötter i Mellanöstern. Men Markus Sand, som jobbar på EFK-kontoret i Örebro med församlingsfrågor och är ansvarig i Sverige för Al Massira, menar att det här är för alla.

– Inför en ledarutbildning tänker många att det här kan jag bara använda tillsammans med dem i vår församling som talar arabiska eller persiska. Men efter utbildningen säger de: ”Det här borde ju alla gå igenom. Det här skulle hela församlingen behöva få höra.” Det handlar om sättet att presentera Bibelns budskap på och man upptäcker att Jesus uppenbaras i Gamla testamentet. Också hur den treenige Guden är närvarande och är verksam genom hela Bibeln. Det presenteras på ett sätt som inte förkunnas så ofta i våra kyrkor. Därför blir det för många en positiv aha-upplevelse. Och det finns ju textat till svenska.  

Börjar med Emmausvandrarna

Vi känner till berättelsen i Lukas evangelium där Jesus vandrade till Emmaus tillsammans med två vänner. Han gav dem svar utifrån de gamla profeternas budskap eller tecken. Al Massira vill ta med små grupper av vänner på en liknande vandring för att upptäcka svar som är relevanta och upptäcka Messias sanna identitet.

Al Massira vill vara en öppen plats, helst i hemmiljö, där man vandrar tillsammans och pratar om livets stora frågor. De som är med på vandringen behöver inte alls hålla med om allt som sägs. Men de uppmuntras att följa med på hela resan.

– Målet är att vandra med profeterna för att möta Jesus, förklarar Markus.

– Al Massira bygger på en presentation av den kristna tron, som först handlar om en kronologisk genomgång av Gamla testamentet. Vi vandrar med de stora människorna och berättelserna i Gamla testamentet för att få se hur Gud från första början tänkt att uppenbara Messias som vår räddare. Sen handlar det om att se tecken och saker som pekar på Messias genom hela Gamla testamentet.

Producerat i Mellanöstern

Al Massira är framtaget i Mellanöstern, främst av kristna från Egypten. Materialet bygger på tolv filmavsnitt, där undervisning, sketcher och samtal varvas. En huvudperson finns med i varje avsnitt och ställer frågor.– Man lägger till bit för bit i ett pussel där bilden mer och mer klarnar. Man ser att från början har Gud tänkt att uppenbara Messias som lösningen på den svåra situation som vi hamnat i, med synd och skam. Våra egna försök att lösa våra problem räcker inte, och därför behövdes en gudomlig lösning. Vi ser detta uppenbaras i Bibeln.

Läs mer i Hemmets Vän nr 23 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Titlar väcker frågor i ny EU-kommission
Tre nya kvinnor i regeringen
Eksjö byggs upp efter storbrand
Såg i en syn folk bli berörda
Han vill göra Bibelns berättelser mer levande
London väntar på Johnsons nyvalsförslag
Migrationspolitiken splittrar
"Vi vill förändra det sociala arbetet i Sverige"
De tror på väckelse i Sverige
"Glöm inte de äldres utsatthet"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies