Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vi behöver en bibelväckelse!

Debatt Publicerad: 2019-06-05 00:00

Något som ganska snart slår en, tyvärr, är att bibelläsandet hos många kristna är på sparlåga. Jag har träffat kristna som inte vet om Jesus levde före eller efter Mose eller om Paulus var samtida med Luther. Okunnigheten är utbredd – och anledningen: man läser inte Bibeln. Jag har frågat kristna ungdomar om de läser Bibeln – två av tio svarar ”ja”.  Det är åtta för lite.

Ett kristenfolk som inte läser Bibeln (men kanske böcker om Bibeln) blir andligt förvirrat och riskerar hamna i alla möjliga diken. Vi behöver en bibel­väckelse! Hur ska vi få den?

  • Ja, förutom att den andliga nöden kan driva fram en törst efter Bibeln, så må man uppmuntra de kristna församlingarna att verka för ökat bibelläsande. Förkunnelsen ska kanske vara mer bibelförklaring, där man ber församlingsmedlemmarna ta med sig Bibeln på gudstjänsterna. Ge plats för vittnesbörd om vad Bibeln betytt i enskilda kristenliv. I vardagsmässor och mindre andaktstillfällen kan man konsekvent gå igenom en bibelbok styckevis. I hemgrupperna ska fokus ligga på det gemensamma bibelstudiet. Inbjud till bibelhelger, ordna bibeltävlingar med mera.
  • Tipsa om bra bibelkommentarer och bibelöversättningar. Illustrerat Bibellexikon  (och Studiebibeln)  är en guldgruva. EFS har gett ut en kommentarserie till Nya Testamentet (KNT). Anders Sjöberg har skrivit lättfattliga översikter till ett antal bibelböcker, jag själv har gett ut en sådan – och det finns så många, så många bra bibelförklaringar. Folkbibelns noter ger god hjälp i det dagliga bibelstudiet.
  • Stöd och uppmuntra bibelsällskap och olika institut för bibelöversättning. Ta upp dem regelbundet som böneämnen i församlingens gudstjänster.
  • Skicka bibelord till varandra. När man skriver mail till vän­ner och bekanta kan man skicka med ett  bibelord (som mottagarna själva får leta upp).
  • Besök Israel. Jag har lett resor till Israel i cirka 15 år, och en frukt, som det nästan alltid blir efter en sådan Israelresa, är att bibelläsandet ökar och får större betydelse. Jag citerar ur ett av mailen jag fått: ”Vill sända en hälsning och tacka för den fantastiska resan ’i Jesu fotspår’. Den har betytt mycket. Nu läser jag Bibeln på ett nytt sätt.”  Gör gärna en församlingsresa till Israel.

En bibelväckelse skulle i en teologiskt förvirrad och spretig tid skapa större fasthet i lära och liv. Varje van bibelläsare vet vad den boken tycker om och vad den inte tycker om.  En bibelväckelse skulle därför i en tid, när lokal­ekumeniken hotar krackelera på inte så få håll, skapa en ”Andens enhet genom fridens band”.  En bibelväckelse skulle befrämja evangelisation och diakoni. En bibelväckelse skulle förändra människor.

Några kyrkohistoriska exempel till sist: Playboyen Augustinus (354–430) lämnade sin sexuellt lösa livsstil och blev en kristen när han läste Romarbrevet 13:13. Fransiskus i Assisi (1182–1226) fick sin livsbana förändrad när han hörde Matteusevan­geliet 10:17–19 läsas. Martin Luther (1483–1546) upplevde trons nådefulla väg till Fadern genom Kristus när han läste Romarbrevet 1:16–17. William Carey (1761–1834) blev ”den moderna missonens fader” när han läste Jesaja 54:2–3. C H Spurgeon (1834–1892) blev ”predikanternas furste” efter att ha drabbats av ordet i Jesaja 45:22. Peter Cameron Scott, som tänkt sig en karriär som operasångare, blev afrikamissionär efter att ha läst 1 Korinthierbrevet 6:19–20. Undertecknad blev en bekännande kristen efter att inte ha kunnat negligera Jesu ord i Matteus­evangeliet 10:32–33.

Ordet berör och förvandlar. Vi behöver en bibelväckelse i landet! Låt oss be och arbeta för det!

Carl Erik Sahlberg


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Bibel christer edoff
2019-06-17 09:18
Hej
Norea har en serie "Vägen genom bibeln" där varje kapitel och vers gås igenom av Curt Wessman
Mycket bra serie att lyssna till och förklaras på ett utomordentligt sätt
Finns som app kostnadsfritt
Rekommenderas !
Mvh
Christer Edoff
http://noreasverige.se/lyssna/vagen-genom-bibeln/

Bibelväckelse Ja Tack! Ingemo Jonsäll
2019-06-07 17:51
Mitt folk går under i brist på kunskap, och så är det sannerligen idag. Så många hr fått i sig fel lära på grund av att man dels inte läser sin Bibel, dels inte lärt sig hur man ska läsa och tolka, och på grund av att man lyssnar till människor mer än till vad Bibeln säger. Så fram för en Bibelväckelse, så bra skrivet.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Barnet i krubban - mannen på korset
Skäl för svensk alkoholpolitilk
Människor måste bli gripna av Guds ord för att behålla tron
Kulturell rotlöshet skapar förvirring
Lösningen på våldsdåden finns i familjen - hos pappa
KD i händelsernas centrum
Sluta skämmas - gör det lilla du kan för miljön
Nya steg mot historielöshet
Gud har inte gett upp om Sverige!
Fyra vägar till samhällsgemenskap


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies