Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Orimligt att utsättas för "yogatvång" i skola och vård

Debatt Publicerad: 2019-05-29 14:01

Vissa myndigheter (som Skolinspektionen) anser inte yoga vara religionsutövning och menar därmed att skolor och vårdinstitut fritt kan införa yoga i sin verksamhet, att till exempel anställd personal därmed blir skyldiga utöva yoga och att barn och vårdtagare ska utsättas för det.

Men, yoga är mycket mer än bara fysiska övningar. Själva målsättningen är att uppnå inre harmoni och välbefinnande, vilket tydligt går in på det religiösa fältet. Faktiskt så är varje yogarörelse utformad för en tillbedjan av en specifik hinduisk gudom, och skulle man dessutom ständigt upprepa till exempel yogans mantra ”aum”, som är en förkortning av tre viktiga gudar inom hinduismen, så är man djupt och aktivt inne på österländsk religionsutövning.

När man googlar om yoga så handlar yogan, enligt utövarnas och experternas utlåtande, om ”andlig utveckling”, och ”främsta syftet med yoga har alltid varit att uppnå ett högre medvetandetillstånd (samadhi), en direkt varseblivning av varandets väsen”. Och detta skulle inte vara ”religiöst”?!

Det vissa får ut av yogan får till exempel en troende kristen ut av harmoni och inre välbefinnande via sin kristna bön och tillbedjan till ”sin Gud”.

Vore det bara fråga om fysisk motion kan man lika gärna ta en promenad eller ett gympass, men yoga är som sagt alltid mycket mer än så. Att tvinga en kristen att utföra yoga är mycket värre än att tvinga en muslim äta griskött, och varken muslimer eller kristna borde rimligtvis tvingas att så radikalt gå emot sin egen tro genom yogatvång på sin arbetsplats.

Historiskt sett försökte romarna tvinga kristna avsäga sig sin tro genom tvång att tillbe de romerska gudarna, vilket ledde till miljoner kristnas martyrium.

Idag blir självfallet inte konsekvensen lika drastisk då en kristen vägrar tillbe hinduiska gudar via yogarörelser, men bara försöket att tvinga därtill vore helt klart en förföljelse av någons tro.  Och detta inte i något fjärran diktatoriskt ”förtryckarland” utan i Sverige ...

Peter Kujala, Östersund


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Yoga=Hinduism Hans Andren
2019-05-30 23:10
Yoga=Hinduism=Yoga
En enkel, men tydlig kommentar vad det handlar om. En kristen kan inte utöva Yoga och vi skall varna de icketroende för yogans natur och innehåll. Tack Peter! Bra att du tar upp detta!

Bra! Eddie
2019-05-30 12:10
Mycket bra skrivet, Peter.
Håller med till hundra procent.

Yoga är religion Ewa Gustafsson
2019-05-29 17:29
Tack Peter för en klargörande artikel angående Yoga!

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Att ha makt innebär ansvar
Dagens församlingar har många uppfostrare – men var är fäderna?
Bibeln har inget program för migrationspolitik
Att ställa frågor är alltid av godo
Slå vakt om pingstteologin mot obibliska avarter
Risk att ingen orkar bry sig
Stoppa övervinster på bostadsmarknaden
Coronapandemin tänjer på gränserna för människovärdet
Sånger som når både ut och in
Gäller "alla människors lika värde"?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies