Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

EU-trender: Gröna och högerpopulister framåt

Veckans nummer Publicerad: 2019-05-29 13:44

Gröna och högerpopulister går framåt, traditionellt stora partier backar och valdeltagandet har ökat i flera EU-länder. Här är de viktigaste trenderna i resultatet i EU-valet.

Grön våg

Gröna partier har gått starkt fram i flera EU-länder, visar de preliminära valresultaten. Tysklands miljöparti De gröna har petat Socialdemokraterna (SPD) från andraplatsen och fått 20,5 procent av rösterna. Partiet har ökat med nästan 10 procentenheter från förra valet 2014. För det franska miljöpartiet EELV gick det också bra. Partiet fick 13,5 procent av rösterna och blev tredje största parti, efter Emmanuel Macrons Republiken på väg. I Finland gjorde De gröna ett rekordval och blev näst största parti med 16 procent av rösterna, enligt det preliminära valresultatet.

Högerpopulister går framåt

Flera partier på den yttersta högerkanten har gjort ett starkt EU-val. I Ungern fick konservativa Fidesz över hälften av ungrarnas röster, enligt det preliminära valresultatet. I Italien blev högerradikala och EU-kritiska Lega största parti med drygt 34 procent och i Frankrike vann Marine Le Pens Nationell samling en knapp seger med drygt 23 procent av rösterna, tätt följd av Emmanuel Macrons Republiken på väg som fick drygt 22 procent. I Belgien hölls det regionala val, nationella val och val till Europaparlamentet på söndagen. På EU-nivå blev det högerextrema separatistpartiet Vlaams Belang näst största parti. Även i Tyskland gick främlingsfientliga och EU-kritiska Alternativ för Tyskland (AFD) fram i årets EU-val, med 11 procent jämfört med drygt 7 procent 2014.

Läs mer i Hemmets Vän nr 22 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Titlar väcker frågor i ny EU-kommission
Tre nya kvinnor i regeringen
Eksjö byggs upp efter storbrand
Såg i en syn folk bli berörda
Han vill göra Bibelns berättelser mer levande
London väntar på Johnsons nyvalsförslag
Migrationspolitiken splittrar
"Vi vill förändra det sociala arbetet i Sverige"
De tror på väckelse i Sverige
"Glöm inte de äldres utsatthet"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies