Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Det pågår ett folkmord där"

Veckans nummer Publicerad: 2019-05-29 13:34

– Jag ser samma mönster hos både UD-diplomater som hos svenska korrespondenter. Man saknar kunskap om förföljelsen mot kristna, och man har en ovilja till kunskap om detta därför att det på något sätt strider mot ens världsbild, säger Nuri Kino, journalist, människorättsaktivist och grundare av organisationen A Demand For Action, som bildades som en reaktion mot terrorgruppen Islamiska Statens förföljelse av kristna och andra minoriteter. Häromveckan var de inbjudna till ett toppmöte hos svenska UD för att tala om IS övergrepp i Irak.

När svenska utrikesdepartementet i förra veckan inbjöd olika samfund och organisationer till ett första möte för att tala om ”dialog mellan religioner och religiös förföljelse”, var bland andra organisationen A Demand For Action, ADFA, inbjudna tillsammans med Yazda Sweden – svensk människorättsorganisation för yazidier.

Övergrepp

Det var när Daesh, eller Islamiska Staten, intog Mosul som Nuri Kino, prisbelönt undersökande journalist och människorättsaktivist i Södertälje, grundade ADFA för att få hjälp att öppna världens ögon för terrororganisationens övergrepp mot kristna, yazidier, mandéer och andra minoriteter i norra Irak. Något som också Hemmets Vän skrev om redan sommaren 2014.

– Mötet för en vecka sedan kom efter flera års kritik från oss mot utrikesministern och mot UD, för att man inte tog yazidiers, kristnas och andra minoriteters situation på allvar. Sverige, som gärna ser sig själva som den humanitära stormakten, diskriminerar faktiskt omedvetet de mest förföljda, säger Nuri Kino, och som exempel tar han upp hur Sverige utsåg ett särskilt sändebud ”mot antisemitism och islamofobi” 2016 – Joachim Bergström.

Tog ställning mot

– Många blev förvånade, ledsna och också upprörda över att UD på det här sättet omedvetet tog ställning mot de mest förföljda under pågående folkmord. Jag pratade själv med Bergström och skickade brev till Margot Wallström om vad hans uppdrag skulle handla om, och med tiden ändrade de också sändebudets titel – något vi är glada över idag, fortsätter Nuri Kino.

Joachim Bergström, som var en av de tre toppdiplomaterna som ledde mötet i förra veckan, är numera särskilt sändebud för interkulturell och interreligiös dialog samt sändebud till Organization of Islamic Cooperation (OIC). De andra diplomaterna som ledde Utrikesdepartementets konferens var Annika Ben David, ambassadör för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer, samt Peter Weiderud på Utrikesdepartementet, tidigare ordförande för (S) Tro & Solidaritet.

UD inbjöd

– De hade i torsdags bjudit in så gott som alla svenska trossamfund hinduister, buddister, bahai samt ett antal muslimska organisationer som exempelvis Islamic Relief. Där var också Sveriges Kristna Råd, Svenska kyrkan och Svenska missionsrådet. Men även människorättsorganisationer som Human Right Watch och olika digniteter på det här området i Sverige, fortsätter Nuri Kino.

– Jag tackade svenska UD för att de inbjudit till konferensen men också för att de hade bytt titel på det särskilda sändebudet. Sedan fortsatte jag med att återge brittiske utrikesministern Jeremy Hunts alarmerande uppgifter om det fanns 1,5 miljoner kristna i Irak innan Saddam Husseins fall men att det efter IS bara finns 120 000 kristna kvari landet. Delkhwaz Haciy för Yazda fortsatte därefter med att konkretisera de akuta behov där vi ser att Sverige kan bidra med något för de utsatta minoriteterna i Irak:

• Att söka, finna och identifiera de barn som under kriget stals och försvann.

• Direktriktad hjälp. Eftersom Irak är ett av världens mest korrupta länder och vi kan bevisa att svensk hjälp inte nått de rätta målen, vill vi att pengarna går direkt till våra organisationer som finns på plats.

• Att erkänna folkmordet. Ord är viktiga – Sverige kan inte fortsätta vägra att använda rätt termer.

• Asylsökandes ansökningar i Sverige ska prövas mot just folkmordsbegreppet. Migrationsverket måste sluta deportera yazidier och kristna tillbaka till ett folkmord.

– Under mötet talade man hela tiden om att ”dialog mellan religionerna är det viktigaste, mellan religiösa ledare, men sådant kan ta tid”. Vi svarade: ”Vi har inte tid, det pågår ett folkmord där.”

Kriget mot IS har pågått sedan 2014 och kristna och andra minoriteter har varit utsatta i decennier i Irak. Fick ni någon förklaring varför mötet skedde först nu?

– Det handlar nog mer om att man försöker rädda sitt anseende både nationellt och internationellt. När vi talade om betydelsen av begreppet folkmord berättade diplomaterna bland annat, att Margot Wallström planerade en internationell konferens om just benämningen folkmord.

– Den svenska regeringen talar inte om folkmord, medan många andra länder gör det. När de fått kritik för detta både nationellt och internationellt har Sverige svarat: Ett parlament kan inte agera domstol.

”Begreppet folkmord”

– Att ha en internationell konferens om kriterierna för folkmord behövs egentligen inte – kriterierna för begreppet är redan glasklara. När vi var med och skrev den första resolutionen i EU-parlamentet i Bryssel kring IS övergrepp, så gicks den igenom av de främsta experterna i världen på just begreppet folkmord.

– Men vi är samtidigt glada över mötet med UD. När vi fick ordet och tog fram våra faktauppgifter och siffror blev det knäpptyst i rummet.

Nuri Kino berättar också om hur de återigen inbjudits till amerikanska utrikesdepartementet. 

Men det är på en helt annan nivå. Den amerikanske utrikesministern (Mike Pompeo) inbjöd till ett första möte redan förra året för att helt enkelt debattera och diskutera religiös förföljelse internationellt. Nu vill man också utse den 3 augusti till en minnesdag för religiös förföljelse. Det var den dag då IS intog Sinjarberget år 2014 och folkmordet började.

Kartläggning

– Vi har också påbörjat en kartläggning av alla kristna flyktingar i Libanon men också flyktingar från andra minoriteter – vilka de är, varifrån de kommer och hur de ser fram-tiden exempelvis. Vi hoppas ha skrivit färdigt den innan mötet med amerikanska UD i mitten av juli. Vi har också en dialog med den biskop som av den brittiske utrikesministern Jeremy Hunt fått i uppdrag att kartlägga förföljelsen av kristna över hela världen om det här.

Vad blir resultatet av torsdagens möte?

– Det vet jag inte. De sade bara att det var ett väldigt bra första möte, att man ska spinna vidare. Men vi kommer att kontakta dem om människor som är på väg att utvisas, om sådana som är gömda och som har varit det uppåt sju år. Och jag kommer inte att nöja mig med undanflykter.

– De vill inte bli dömda i historieböckerna för deras bristande engagemang för folkmordsoffer. Nu kallar Wallström till konferens, det är alltid något. Vi är så klart glada åt att ha varit med om att påverka regeringen i rätt riktning. Dialog och samarbete för att främja grannsämja och fred är alltid bra. Men vi har också akuta behov, säger Nuri Kino, A Demand For Action.

Eva Gustafsson

Fotnot: Läs mer på www.ademandforaction.com

 


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies