Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vågar liberalerna välja rätt?

Veckans kommentar Publicerad: 2019-05-23 10:32

Det talas mycket om att EU-valet på söndag är ett ”värderingsval”. Men det egentliga värderingsvalet står inom Liberalerna den 28 juni.

Ekoredaktionen berättade i måndags att man enligt källor fått veta att tidigare integrationsministern Erik Ullenhag kandiderar till att bli Liberalernas nästa partiledare. Ullenhag själv har dock vid denna tidnings pressläggning inte bekräftat uppgifterna. Fram till nu har Nyamko Sabuni varit ensam om att vilja ha jobbet. Att Erik Ullenhag nu väljer att ställa upp i partiledarvalet beror sannolikt på att han bedömer sig ha goda chanser att vinna. Han är den av de två som står närmast nuvarande partilednings linje i frågor om integration och invandring.

Det mesta talar för att Liberalerna väljer Ullenhag i partiledarvalet den 28 juni. Han har störst stöd internt. Det är synd. Liberalerna behöver inte mer av samma, partiet behöver en rejäl nystart för att inte försvinna ur svensk politik. Med Ullenhag kan Stefan Löfven andas ut eftersom han står nära en klassisk socialliberal linje i fråga om mångkultur, invandring och integration. Sabuni där­emot, var före sin tid i dessa idag bränn­heta värderingsfrågor. Om svenskarna i och med det senaste decenniets invandring från Mellanöstern upptäckt att de hade en judisk-kristen värdegrund – som alltså är annorlunda en muslimsk, det är inte längre acceptabelt med kvinnoförtryck, månggifte och hederskultur i toleransens namn – så var Sabuni redan för 20 år sedan aktiv i den begynnande debatten om kvinnors situation i ”utsatta områden”. Hon menade att det inte räcker med arbete och bostad, vi måste också våga prata om kultur och värderingar. Lars Leijonborg lanserade språktest inför valet 2002 och partiet fick se ett starkt växande stöd. Fredrik Reinfeldt gav Sabuni integrationsministerposten. Men där tog det stopp. Sabuni fick kliva av och Ullenhag tog vid. Kravliberalerna försvann och Folkpartiet återgick till snällismen. Från Leijonborgs 13,3 procent i valet 2002 är partiet nu i det närmaste uträknat i opinionsmätningarna. Ibland orkar man upp över fyraprocentsspärren.

Nu är tiden en annan. Många av de problem som Sabuni var först med att identifiera är idag stora och självklara diskussioner i medierna. Den kommande partiledaren, oavsett vem det blir, behöver ta utgångspunkt i och förstå dessa år av den liberala partihistorien.

Vill Liberalerna vara säkra på att finnas kvar som politisk kraft bör man välja Sabuni. Hon är kvinna, hon är kunnig, hon är medialt urstark och framförallt förstår hon värderingarnas betydelse för att stävja segregationen och kampen för kvinnornas frihet i för­orterna. Det räcker inte med ett jobb och en fast adress, vi måste också våga prata om värderingar och normer.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Starkt vittnesbörd om evangeliets kraft
Vad kan regeringen lära av religiösa friskolor?
Det starka samhället
Nu vänder det
Svenska skolpolitiker - lär av Finland
Vet Akademibokhandeln varför vi firar jul?
När Löfven intervjuas ökar stödet för Åkesson
Vi får inte vara aningslösa
Bomberna kan motas med bön
Det grova våldet hotar samhället


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies