Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Låt hoppet bryta fram – det finns räddning för skapelsen

Debatt Publicerad: 2019-05-16 15:53

Greta Thunberg är i ropet just nu, och det med all rätt. Hon är definitivt en förebild för oss, och vi bör dela hennes oro för tillståndet i vår värld. Men vi behöver också se att vi kristna har något unikt att bidra med, som inte finns någon annanstans. Vi har hoppets dimension att ge till en generation som bara ser en oundviklig katastrof närma sig. Greta Thunberg säger: ”Jag vill att ni får panik.” Guds folk säger: ”Det finns ett hopp!”

Vi vet ju att det hoppet inte är ett försök till positivt tänkande, ett sätt att mildra hotbilderna. Det är högst verkligt, och det talar om en räddning för hela skapelsen, om ”nya himlar och en ny jord där rättfärdighet bor”, om en värld där ondskan är utplånad och tårarna torkade, om en kärlekens seger som inte ger utrymme för destruktiva krafter. Vi vet att det handlar om Jesus och hans fullständiga seger över ondskan, om hans återkomst för att upprätta allt.

Om vi vet det, hur kan vi då låta bli att göra allt för att det ska bli känt?

Greta Thunberg har mycket bestämda krav på politiker och makthavare om världen ska kunna räddas. Bibeln har också tydliga förmaningar till oss som vi måste ta på allvar om vi ska kunna ge världen det hopp som den är i ett desperat behov av. Förutom det självklara – att be för människors frälsning och att vittna i ord och handling om vår frälsare – vill jag peka på två förmaningar som vi tenderar att hålla ifrån oss, trots att de är så grundläggande i Bibeln:

1. Bibeln utmanar oss att ta vår identitet på allvar. När vi delar brödet i nattvarden säger vi till varandra: ”Eftersom brödet är ett enda är vi – fast många – en enda kropp, för alla får vi vår del av ett och samma bröd” (1 Korinthierbrevet 10:17). Det är vår sanna identitet! Vi är en enda kropp, med olika uppgifter men beroende av varandra. Det måste vi bejaka. Det är inte bara en andlig verklighet, det måste få praktiska konsekvenser.

Det är när vi lever i vår identitet som Kristi kropp, som hoppet blir tydligt i vår generation.

2. Bibeln utmanar oss till enhet.Enheten, som Jesus bad om och som vi så tydligt bekräftar när vi bryter brödet, är inte någon underordnad fråga i Bibelns undervisning om vad församlingen är. Där förutsätts enheten mellan alla troende. Guds ord tillåter oss inte att se på den kristna kyrkans enhet som ett idealtillstånd. I stället är enheten den enda tänkbara definitionen av Guds församling på jorden, och den är en konsekvens av att vi bejakar vår identitet.

Det är när Jesu bön om vår enhet besvaras, som vår förkunnelse om hopp blir trovärdig. ”Då skall världen förstå att du har sänt mig” (Johannesevan­geliet 17:21).

Vårt gensvar till Bibelns förmaningar är att vända oss till Gud, med all vår längtan, och i ödmjukhet be med orden i den lilla bönesången: ”Kom med enhet, Kom med frid, Gör vår tid till hoppets tid” (David och Emily Åhlén).

Bo Lenells


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Många tysta andliga ledare
Gör annandag pingst till helgdag igen
Kärlek är det enda som räknas
Locka inte med alkohol till idrottsevenemang
Vem skapade Skapelsen?
Kristofobin frodas i Sverige
Människovärde och mänsklig värdighet
Vilken väg väljer vårt land?
Kunskapen om Gud bryts ner
Ett Sverige med samhällsgemenskap


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies