Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Tacka Gud för konfaledarna

Veckans kommentar Publicerad: 2019-05-16 15:44

Den grekiske filosofen Herakleitos har sagt att ”man kan inte stiga ner två gånger i samma flod”. Med detta menas att allt ständigt förändras, vattnet i floden rör sig och det går inte att ta ett bad två gånger i samma vatten. Liknelsen om floden illustrerar väl kyrkans utmaningar. Trots att evangeliet alltid är detsamma – synd och nåd – är tiden i vilket det kommuniceras ny för varje generation. Det sätt på vilket jag fick del av Bibelns berättelser och Guds frälsning, det skulle med stor sannolikhet te sig gammaldags för unga av idag. Att föra tron på Jesus Kristus vidare till nästa generation är en konst som ständigt måste återerövras.  

Vi talar ofta och länge om vikten av evangelisation, om kampanjmöten och Alpha-kurser – allt sådant är gott och bra och viktigt – men frågan är om inte den verkligt kritiska framtidsfrågan är hur vi vägleder församlingens unga till Jesus. Att leva ut tron på ett sant och attraktivt sätt, liksom förmågan att gestalta och göra evangeliet begripligt för nya grupper av ungdomar, det är den förmågan som landets konfirmandledare besitter.

Undersökningar om tro och församlingsengagemang visar att om du har en tro på Jesus som 20-åring är det mycket troligt att du behåller den tron livet ut. Att ge församlingens unga verktyg och stöd till ett fördjupat kristet liv genom kristendomsskola eller konfirmandundervisning är alltså bland det viktigaste vi kan göra för den kristna kyrkans fortlevnad i detta land.

Därför kan jag inte nog understryka vilka hjältar konfirmandledarna är. Varje vecka möter de tonåringar i samtal, undervisning och bön. De lever evangeliet med sina tonårsgrupper. Ibland är de många, på andra platser en ensam ungdomspastor.

När det nu under kommande vår- och försammarhelger är dags för konfirmations- och kristendomskoleavslutningar, kom ihåg att uppmuntra och tacka församlingens konfa­ledare. Välsigna konfirmanderna, uppvakta och fira dem, men de som verkligen ska ha guldstjärna i present är de som under terminerna gjorde konfirmationen möjlig – ledarna.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Utan pensionärer stannar kyrkan
Stenarna som ropar i P3
Bevara gamla vanor - hjälp kroppen minnas
Expressens gudsbild problematisk
Bed till Gud att vi klarar det
Rädda kristna ekosystemet!
Välj tacksamheten
Trygghet i coronatid
Det kommer gå bra – för vi litar på varandra
Känn förtröstan!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies