Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Auktoritära regimer undergräver FN:s arbete

Veckans nummer Publicerad: 2019-05-16 15:41

Framväxten av auktoritära och nationalistiska regeringar har försvårat det arbete FN:s särskilda rapportörer bedriver för att främja mänskliga rättigheter. Experter menar att det är en oroande utveckling som pågår i flera delar av världen.

Internationella människorättsexperter som har uppdrag som FN-rapportörer kan bli baktalade, eller i vissa fall nekas tillstånd att besöka länder, eller hotas med utvisning och indragna arbetstillstånd.

Ett exempel är i Filippinerna där landets auktoritära ledning har riktat allvarliga anklagelser mot Victoria Tauli-Corpuz, som är FN:s särskilda rapportör om ursprungsbefolkningars rättigheter. Den högt uppsatte militäre ledaren Antonio Parlade har inför pressen sagt att FN blivit infiltrerat av landets kommunistparti via Victoria Tauli-Corpuz. Det är anklagelser som skarpt tillbakavisas av en grupp FN-experter som understryker att anklagelserna hänger samman med FN-rapportörens viktiga arbete för att försvara urfolks rättigheter, bland annat i Filippinerna.

”Hot och personliga attacker”

Anna-Karin Holmlund, som arbetar för Amnesty International, säger till IPS att anklagelserna mot Victoria Tauli-Corpuz inte är det enda exemplet på där stater som är FN-medlemmar attackerat oberoende experter. Enligt henne handlar det om en oroande trend där utrymmet för människorättsarbete minskar på många platser i världen.

– Vi har under det senaste året bevittnat flera djupt oroande personliga attacker, genom hot om åtal, offentlig agitation och genom fysiskt våld. Det är uppenbart att detta sker endast för att de gör sitt jobb, säger hon.

Anna-Karin Holmlund påpekar att det även gäller länder som är medlemmar i FN:s människorättsråd – en institution som har i uppdrag att skydda de mänskliga rättigheterna.

Ett annat exempel är Burundi, där landets regering har stängt FN:s kontor för mänskliga rättigheter – en åtgärd som kritiserats av FN:s människorättskommissionär Michelle Bachelet.

I USA har Donald Trumps administration samtidigt slutat att samarbeta med vissa FN-rapportörer, bland annat när det gäller utredningar kring hur migranter behandlats vid landets gräns mot Mexiko.

I Myanmar har regeringen vägrat inresa för FN-experter som har till uppgift att granska situationen för minoritetsbefolkningen rohingya.

Ytterligare ett exempel är FN-rapportören Diego García-Sayán som nyligen uppgav att han tvingades senarelägga ett officiellt besök i Marocko eftersom landets regering inte samarbetat kring FN-expertens planerade program.

Colombia är ett av de länder i världen där människor som kämpar för de mänskliga rättigheterna lever farligt.

Läs mer i Hemmets Vän nr 20 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Tyskt stöd för Merkels u-sväng om coronahjälp
"Sänkta krav kan bli dyrt"
Kyrkorna i Göteborg firar sin 400-åriga stad
"Vi vill berätta om Jesus"
"En sång rakt in i vår tid"
Miljardbud mot krisen från Merkel och Macron
Nya miljarder till kommuner
Kristna församlingar hittar nya vägar att nå ut
"Plötsligt kunde jag albanska"
"Vi ska satsa på coronaforskning"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies