Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Kampen för Kongos utsatta pågår ständigt"

Veckans nummer Publicerad: 2019-05-16 15:33

Panzisjukhuset har gjort sig känd för sitt stora arbete med rekonstruktiv kirurgi och arbetet med kvinnor som utsatts för sexuellt våld i det pågående inbördeskriget. Kirurgen Jörgen Rutegård berättar om sitt senaste besök på uppdrag av Skandinaviska Läkarbanken, då han under fyra veckor både opererade och undervisade yngre kollegor i modern operationsteknik. Hemmets Väns läsare kommer bland annat att bidra till utvecklingen av en lättare mobil motorcykelambulans.

Demokratiska Republiken Kongo är ett land rikt på naturresurser men med en fattig befolkning på grund av utplundring, vanstyre och korruption. Ekonomin för vanligt folk är svag, och det är vanligt att patienter inte har råd med viktig och nödvändig behandling.

Panzisjukhuset, som drivs av det stora kyrkosamfundet CEPAC, är känt för det stora arbetet med rekonstruktiv kirurgi och rehabilitering av kvinnor skadade av sexuellt våld som medel i krig. Sjukhuschefen dr Denis Mukwege, som ju fick Nobels fredspris 2018, arbetar outtröttligt för att komma åt orsakerna till detta våld och skapa rättssäkerhet och rättvisa för de drabbade. Nyligen har han talat i FNs säkerhetsråd, och en resolution antogs där.

Sjunde gången

Detta var sjunde gången jag reste till Panzi för att stödja kirurgin vid sjukhuset, efter önskemål av dr Mukwege. Syftet är framför allt att handleda och utbilda yngre kirurger i bukkirurgi, i synnerhet kolorektal kirurgi.

Behovet av senior kirurg uttrycktes extra tungt denna gång, varför jag valde att resa ut under fyra veckor i stället för två som tidigare.

Större och mindre operationer

Den något längre vistelsen hade fördelar – kontinuitet och patientuppföljning blev bättre, och samspelet med kollegor på plats kunde utvecklas. Vi arbetade hela tiden tillsammans med ronder, patientmöten, diskussioner om indikationer och kontraindikationer för kirurgi, och inte minst mycket operationstid. Jag fick också tillfälle att utföra och demonstrera ett flertal endoskopier och diskutera röntgenbilder.

Jag samarbetade med ett flertal yngre läkare, någon med ganska stor erfarenhet, och flera yngre mycket lovande kollegor. Vi gjorde många större och mindre operationer tillsammans, där jag försökte handleda i modern, noggrann och blodsparande operationsteknik.

Läs mer i Hemmets Vän nr 20 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Tyskt stöd för Merkels u-sväng om coronahjälp
"Sänkta krav kan bli dyrt"
Kyrkorna i Göteborg firar sin 400-åriga stad
"Vi vill berätta om Jesus"
"En sång rakt in i vår tid"
Miljardbud mot krisen från Merkel och Macron
Nya miljarder till kommuner
Kristna församlingar hittar nya vägar att nå ut
"Plötsligt kunde jag albanska"
"Vi ska satsa på coronaforskning"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies