Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Vi ber att fler ska flytta hit!"

Veckans nummer Publicerad: 2019-05-16 15:29

Lofsdalen är nästan öde. Inne på det välfyllda och den ganska stora ICA-butiken är jag den enda kunden. Kassörskan säger att turisterna börjar komma igen efter midsommar. Då är det bland annat fiske och cykling som gäller.

Lofsdalen marknadsför sig annars som den lilla byn med den stora skidåkningen. Och det stämmer verkligen! Enligt hemsidan har man 25 nedfarter, 122 kilometer välpreparerade längdspår och hela 150 kilometer skoterleder på fjället. Byn ligger 620 meter över havet och högsta punkten är 1 125 meter, så här är mycket snösäkert på vintern. Redan i slutet av oktober kan man börja åka skidor. Men just nu har våren kommit även till fjällvärlden. Det är över femton grader varmt i skuggan och snön smälter fort.

Jag träffar Staffan Ros och Ulla-Britt Åslund, som är ord­förande respektive vice ordförande i den lilla Sionförsamlingen som finns i byn. Vi har stämt träff i kapellet som ligger i början av den långa och branta uppförsbacken som leder upp till fjället och Hovärken, där skoterspår och längdspår breder ut sig milsvida. Vid kapellet och sedan ända upp på bägge sidor om vägen har flera stugbyar växt upp, alla i söderläge och med en fantastisk utsikt över Lofssjön och toppen Sömlingshågna 1 196 meter över havet på andra sidan dalen. Många fritidshus är nybyggda och byggnationerna fortsätter,  och ett nytt tomtområde är till försäljning. Lofsdalen expanderar.

Lugnare tempo förr

Ulla-Britt Åslund har bott i Lofsdalen i nästan fyrtio år.

– Min man, som inte lever längre, härstammade från Lofsdalen.När vi träffades för cirka femtio år sedan åkte vi hit och åkte skidor varenda år. Då fanns det inga pistade spår. Man fick själv göra spår för att ta sig fram. Det fanns ju inte heller någon väg upp på berget. Man startade nere i byn och gick på skidor hela uppförsbacken ända upp till Solgropen. Bara ett fåtal turister kom hit. Och skotrar fanns ju inte. Det var ett annat lugn och tempo då. Nu är det ibland ett jagande; att allt ska vara så bra som möjligt. Spåren ska vara perfekta. De som nu kommer har ju aldrig upplevt det som vi upplevde, säger Ulla-Britt.

Hon jobbade som ekonomi­ansvarig på fjällanläggningen under ett antal år. Sen utbildade hon sig till fastighetsmäklare och jobbade med detta i tjugotvå år, tills det var dags att pensionera sig. Hon startade den mäklarfirma som finns i byn.

Läs mer i Hemmets Vän nr 20 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Tyskt stöd för Merkels u-sväng om coronahjälp
"Sänkta krav kan bli dyrt"
Kyrkorna i Göteborg firar sin 400-åriga stad
"Vi vill berätta om Jesus"
"En sång rakt in i vår tid"
Miljardbud mot krisen från Merkel och Macron
Nya miljarder till kommuner
Kristna församlingar hittar nya vägar att nå ut
"Plötsligt kunde jag albanska"
"Vi ska satsa på coronaforskning"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies