Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ett Europa som tar hoten på allvar

Debatt Publicerad: 2019-05-09 16:58

Med vår slogan ”Make EU lagom again” (svengelska för ”Gör EU lagom igen”) går vi i Kristdemokraterna till val på att EU ska ha mindre politiskt inflytande än idag.

Det har att göra med att Kristdemokraterna tycker att EU bör ta ett steg tillbaka när det gäller exempelvis arbetsmarknads-, välfärds- och regionalpolitik.

Samtidigt vill vi fördjupa samarbetet inom exempelvis den inre marknaden och miljöpolitiken – och det är för att EU ska höja sina klimatmål.

Kristdemokraterna står alltså bakom EU-kommissionens förslag om ett koldioxidneutralt EU till 2050. I Sverige har vi redan enats om motsvarande mål för svensk del till 2045. Sverige skall gå före och göra vad vi kan för att påverka EU, precis som EU måste påverka världen i stort.

Inom det sociala området anser vi att EU ska ha ett begränsat inflytande. Just nu pågår ett arbete med att stegvis göra välfärdsfrågor till EU-lagstiftning. Det tycker vi är dåligt. Det sköts bättre på nationell nivå. Däremot behöver vi exempelvis gemensamt reglera tillgången till socialförsäkringssystem för människor som jobbar tillfälligt i ett annat EU-land.

Till skillnad från Liberalerna går KD till val på att inte ge EU någon beskattningsrätt. Utöver att detta kommer att leda till ytterligare höjt skattetryck här hemma, vore en sådan utveckling ett synnerligen farligt steg som i grunden hotar att förskjuta relationen mellan enskilda medlemsländer och unionen som sådan till EU:s fördel.

Att Sverige skulle byta valuta och gå med i euron ser vi krist­demokrater som ett mycket dåligt förslag. Vi har att respektera det tydliga folkomröstningsresultatet 2003 med 56 procent av svenskarna som valde att behålla vår egen nationella valuta och därmed vår egen ekonomiska verktygslåda. Jag var själv en av dem som röstade så.

Under eurokrisen – och den är inte över ännu – såg vi alla tydligt att de fundamentala villkoren för den gemensamma valutan inte har uppfyllts. Kristdemokraternas mening är därför att Sverige för överskådlig tid ska behålla kronan och en självständig penningpolitik.

Ändå är det förstås sant att ensam inte heller är stark. Sverige kan inte leva isolerat, utan behöver vänner att handla med samt arbeta för social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet i vår världsdel. Att leva i Sverige och Europa ska vara tryggt och säkert.

Det mesta ska vi besluta om på lokal, regional och nationell nivå, men några viktiga frågor behöver vi hantera gemensamt i EU.

Problem och hot finns – och måste tas på större allvar: islamistisk och annan terror, okontrollerad migration, människohandel, svart arbetskraft, internationell brottslighet, korruption, rysk expansion, miljö- och resursutsugning och handelskonflikter.

Som kristdemokratisk kandidat till Europaparlamentet tror jag att vi svenskar kan lösa det här bättre tillsammans med andra i vår egen världsdel, än att vara ensamma. 

Genom åren har kristdemokrater som Alf Svensson och Lars Adaktusson i Europaparlamentet arbetat, kraftfullt, för detta – och utöver detta även lyft mänskliga fri- och rättigheter, förföljda kristna i världen samt stått upp för Mellanösterns enda demokrati Israel.

I den andan vill jag fortsätta – för den västerländska kristna civilisationen, det som bär upp vårt Europas djupaste värden.

Lever vi i demokrati, god grannsämja, fred och frihet blir livet lättare att leva. 

Birgitta Sacrédeus (KD), regionråd i Dalarna, ledamot av EU:s regionkommitté samt nummer 5 på Kristdemokraternas lista i valet till Europaparlamentet


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Många tysta andliga ledare
Gör annandag pingst till helgdag igen
Kärlek är det enda som räknas
Locka inte med alkohol till idrottsevenemang
Vem skapade Skapelsen?
Kristofobin frodas i Sverige
Människovärde och mänsklig värdighet
Vilken väg väljer vårt land?
Kunskapen om Gud bryts ner
Ett Sverige med samhällsgemenskap


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies