Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Åldersbedömningar JK-anmäls

Veckans nummer Publicerad: 2019-05-09 16:40

Staten anmäls till Justitiekanslern (JK) för brister i medicinsk åldersbedömning. En ensamkommande ungdom har nekats asyl på felaktiga grunder, hävdar två organisationer.

– Vår klient har drabbats av en människorättslig kränkning av Rättsmedicinalverket, Migrationsverket och migrationsdomstolen, säger Tilda Pontén, jurist på Civil Rights Defenders, en av organisationerna som anmäler staten.

Den andra är Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar. Båda fungerar som ombud för pojken/mannen.

– Kränkningen består i att vår klient har fått ett felaktigt beslut om utvisning efter sin asylansökan, vilket gör att han riskerar grova människorättskränkningar vid ett återvändande till sitt hemland. Vi menar att det felaktiga beslutet har att göra med en godtycklig bedömning av hans underårighet, säger Tilda Pontén.

Har fått kritik

Pojken/mannen kom till Sverige hösten 2015 och åldersbedömdes på begäran av Migrationsverket. Tillväxten av hans visdoms­tänder och knäled undersöktes och enligt Rättsmedicinalverket (RMV) talade resultatet för att han var 18 år eller äldre.

RMV:s metoder har dock fått kritik. Forskare har framfört att risken för att ett barn strax under 18 år ska bedömas som vuxen kan vara så hög som 40 procent. Men enligt RMV har inget av det som framförts gett anledning att förändra metoderna. Hittills har över 10 000 ungdomar åldersbedömts.

I fallet med den ensamkommande ungdomen visade undersökningen av knäleden att han sannolikt är över 18 år, medan bedömningen av visdomständerna talade för att han är under 18 år. Ett andrahandsutlåtande från privata experter landade i att båda undersökningarna tydde på att han är minderårig, enligt ombuden.

Läs mer i Hemmets Vän nr 19 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Första kvinnan som EU:s ordförande
Månen tur och retur
"Lär konvertiterna sprida kärlek"
"Då visste vi äntligen att de skulle komma att bli fria!"
"Kyrkan ska finnas med i både glädje och sorg"
”Sluta stigmatisera kristna!”
”Ett mycket farligt steg”
”Vi blev kristna via barnen”
Hundraåringen står inför utmaningar
”Vi behöver vara redo”


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies