Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Förföljda kristna kvinnor utsätts främst sexuellt"

Veckans nummer Publicerad: 2019-05-09 16:27

– Vi måste bryta tystnaden och skammen kring den förföljelse som kristna kvinnor och flickor möter, säger Elizabeth Lane Miller, som nyligen presenterade Open Doors-rapporten Könsspecifik Religiös Förföljelse vid ett seminarium i Sverige.

Open Doors har under många år presenterat listan över de 50 länder där kristna förföljs och förtrycks mest i världen. Men det är stora skillnader mellan hur män respektive kvinnor drabbas av förföljelse i dessa länder, det visar en ny rapport från Open Doors. Medan män oftare drabbas av socioekonomiskt förtryck är förföljelsen mot kvinnor och flickor ofta av sexuell natur och ofta skambelagt.

– Det är ett stigmatiserat problem, och jag tror att det är viktigt att erkänna hur centralt detta är för kristna. Det är viktigt att inte låta det förbli dolt, säger Elizabeth Lane Miller, en av de båda rapportförfattarna och expert på just förföljelse mot kvinnor. I slutet av april besökte hon Sverige för att presentera rapporten på en seminariedag i Göteborg.

Rättigheter stärks

– Jag tror också att det är viktigt att uppmärksamma männi­skor med inflytande på detta eller personer som sitter i regeringen, så de känner igen denna skärningspunkt och sårbarheten hos dessa flickor som tillhör en religiös minoritet. Särskilt när det gäller att se detta som ömsesidiga rättigheter, inte enbart i motsats till varandra. Vi menar att det annars vore att misstolka situationen. Vi tror att alla kvinnors rättigheter stärks av religionsfrihet och rätten att själv välja sin tro, fortsätter hon.

Elizabeth Lane Miller berättar att rapporten Könsspecifik religiös förföljelse (Gender-specific religious persecution: Analysis and Implications), som första gången kom förra året, är framtagen utifrån de rapporter som ligger bakom Open Doors årliga World Watch List.

– Vi tog den informationen och frågade oss: Vad kan detta säga oss? Hur kan vi utifrån samma researchbas och sammanställning av information se hur det ser ut specifikt bland män och specifikt bland kvinnor? Och hur påverkar dessa attacker på män respektive kvinnor samhället i stort?

Läs mer i Hemmets Vän nr 19 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Tyskt stöd för Merkels u-sväng om coronahjälp
"Sänkta krav kan bli dyrt"
Kyrkorna i Göteborg firar sin 400-åriga stad
"Vi vill berätta om Jesus"
"En sång rakt in i vår tid"
Miljardbud mot krisen från Merkel och Macron
Nya miljarder till kommuner
Kristna församlingar hittar nya vägar att nå ut
"Plötsligt kunde jag albanska"
"Vi ska satsa på coronaforskning"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies