Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Blodberättelser och ockultism ska stimulera ungas läsintresse

Debatt Publicerad: 2019-05-02 16:13

Under Världsbokveckan, 23–29 april, som just avslutats visar Svensk Bokhandlarförening och bokförlaget Bonnier Carlsen sin stora generositet mot svenska skolbarn genom att gratis dela ut 50 000 böcker. Det gör man i ett vällovligt initiativ för att inspirera barns läsande. Gott och väl. Men vad erbjuds? Det är boken Nidstången, den första av tio böcker i Pax-serien, skrivna av författarna Åsa Larsson och Inger Korsell, som ska stimulera läsintresset. Dessa böcker  är mycket populära bland barn nio till tolv år. Innehållet kretsar kring mytologi, gudaväsen, mörker och ockultism och utspelar sig i Mariefred i ett familjehem med två pojkar som kommer från en jobbig uppväxt.

Bokens titel Nidstången syftar på ett gammalt besvärjelsemedel som brukades för att bringa olycka, förbannelse eller död över någon man ville skada eller förgöra. När man hör titeln och förstår namnets historiska betydelse går tankarna till voodoo-kulturen som är vanligt förekommande i Västafrika, Haiti, Dominikanska Republiken, Kuba, Puerto Rico och i viss utsträckning även i södra USA. I sina mest extrema former tänktes en voodoodocka skapa död till en fiende.

I PAX-seriens bok ”Nidstången”, som nu erbjuds svenska skol­elever, uttalas en förbannelse över familjen och familjehemspojkarna Alrik och Viggo. Ett avhugget hästhuvud sätts upp i familjens trädgård. Mamman i familjen blir som besatt när hon ser hästhuvudet med färskt blod som runnit ner för nidstången. I boken hör mamman hästhuvudet tala inne i sitt eget huvud. Hästhuvudets syfte är att få bort de båda pojkarna, en av dem avkrävs absolut lydnad och blir av rösten uppmanad att ta livet av sin lillebror. Tankarna går till människor som inom sig hör röster på grund av psykisk ohälsa. Men här ska det kittla sinnena och skapa läsintresse.

Är det möjligen vår brist på historiska sammanhang och vårt aldrig sinande behov av effekter och spänning som gjort dessa böcker så populära? Men även om många föräldrar kanske gläds åt att deras barn inte bara ägnar sig åt sina mobiltelefoner, datorspel och sociala medier utan sätter sig med en bok, så är frågan om de vet vad barnen läser?

Det klassiska 3 000 år gamla ordspråket av kung Salomo ”Led den unge in på den väg han bör gå, så följer han den även som gammal” är fortfarande värt att tillämpa.

Naturligtvis krävs det mycket av föräldrar idag för att vara uppdaterade på allt som via olika medier strömmar över barn och ungdomar. Men vårt själsliv är ingen neutral och opåverkbar plats som man kan fylla med vad som helst och tro att det inte spelar någon roll. Vilsenheten och förtvivlan hos många unga som drabbats av psykiska problem säger något om att man inte kan behandla sitt själsliv hur som helst utan att det får konsekvenser.

När det gäller fysiska aktiviteter är vi oftast fullt medvetna. Stoppar vi i oss skräpmat så mår inte kroppen bra. Tränar vi vår kropp alltför hårt bortom rimliga gränser så leder det till skador.

I skolans värld liksom på fritiden hos unga så finns alltför många erfarenheter av hat, mobbing, bitterhet, uppgivenhet för att man inte fått vägledning att hantera vad man fyller sitt själsliv med.

Visst är det lovvärt av Bokhandlarföreningen att vilja stimulera till läsning och att man då väljer böcker som man vet blivit populära. Men det råder en aningslöshet i vårt samhälle att det inte spelar någon roll vad vi får i oss själsligen, bara vi får i oss något som kan sysselsätta tankarna och kreativiteten. Men det krävs inte alltför mycket eftertanke för att inse att blod, skrämsel, groteska handlingar som målas upp i en bok som denna och de följande kan få mycket negativa konsekvenser. En ung människa, nio år och uppåt, har knappast en själslig utrustning att kunna sortera alla intryck som träffar tankarnas värld. Lärare, föräldrar och andra vuxna behöver vara vaksamma och inse att en ung människas själsliv många gånger är skört, och det som sås i unga år får vi ofta skörda längre fram och det kan bli med oerhörda negativa konsekvenser.

Även om ett bokförlag gläds åt stora försäljningsframgångar och trots att initiativet är lovvärt, så behöver man vara eftertänksam på vad man ger ut och vad ett skrämmande innehåll kan ge för bieffekter trots att initiativet var lovvärt.

Aningslöshet och historielöshet är aldrig goda faktorer när det kommer till att vägleda unga människor. Nyfikenhet på mörker, hat och ondska har i alla tider kittlat människors fantasi. Därför kan vi inte bara stå vid sidan om och se på eller bara glädja oss åt ungas ivriga läsintresse utan att ta reda på vad de läser. Hela vårt samhälle är, utan att det behöver stimuleras, redan fyllt med alltför mycket ondska. Det behövs ljusa, goda motvikter istället för ännu mer mörker i samma vågskål, där det redan råder obalans.

Per Danielsson


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Blodberättelser och ockultism Lars Karlsson
2019-09-29 20:30
Hej! Väldigt tacksamma att ni uppmärksammar detta..

Kvh Lars Karlsson Alingsås

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Nationella Hjälplinjen kan vara skillnaden mellan liv och död
Bra för hälsan att gå i kyrkan
Olycksfall eller dold indoktrinering?
Ge svenskt jordbruk bättre villkor
Barnet i krubban - mannen på korset
Skäl för svensk alkoholpolitilk
Människor måste bli gripna av Guds ord för att behålla tron
Kulturell rotlöshet skapar förvirring
Lösningen på våldsdåden finns i familjen - hos pappa
KD i händelsernas centrum


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies