Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Skolavslutning i kyrkan?

Ledare Publicerad: 2019-05-02 16:06

Varje år sedan några decennier dyker frågan upp på våren. Ska skolavslutningen i landets skolor verkligen hållas i en kyrka när vi lever i ett mångkulturellt samhälle? Frågan har flera dimensioner. Sedan 2016 har riksdagen beslutat att vissa konfessionella inslag får finnas i skolavslutningar. Det finns en rädsla att ”pådyvlas” kristna värderingar så att elever inte får valmöjligheten att säga nej/avstå från dessa. Kan skolavslutningar i kyrkan vara stötande för föräldrar/barn med annan trosbekännelse än den kristna? Intrycket är att det sällan är muslimer eller personer av annan religionsbekännelse som känner sig stötta.

Flyktingar och invandrare har kommit till vårt land som sedan 1 000 år är byggt på kristen grund och kultur. De flesta svenskar menar att det hör till allmänbildningen att få del av vår svenska kulturs grund. Och detta kulturutbyte kan, om det förvaltas väl, ge förståelse för olika synsätt, också när det gäller religion.

Tidningen Dagen skriver att Svenska kyrkan i Sävare församling, Lidköpings kommun, sagt nej till skolavslutning i sina kyrkor! Grunden där är att kyrkan måste ha rätt att bestämma vad kyrkorummet ska upplåtas till. I fallet med Sävare församling har prästen Judith Fagrell erfarenheter av rektorer som inför skolavslutningen krävt att få läsa igenom prästens tal till skoleleverna före skolavslutningen i kyrkan! Om sådant förekommer är det fullt förståligt att prästen och kyrkan reagerar. Inte ska vi väl säga ja till ett samhälle urvattnat på värderingar, när vi ser så mycket vilsenhet om livsväg och värderingar, inte minst bland de unga?

Självklart bör inte en skolavslutning i kyrkan bli en plattform för prästen eller pastorn att profilera kyrkans budskap alltför skarpt, och det har säkert gjorts misstag genom åren. Men så mycket har vi väl av grundläggande gemensamma synsätt kring mänskliga rättigheter, där också religionsfrågan finns med, att skolan och kyrkan kan samtala om ett upplägg som inte är kränkande för någon med annan kultur eller livserfarenhet?

Asatron med blodsoffer, maktmissbruk och brutal behandling av olika människor i Sverige under vikingatiden fick stryka på foten när kristendomen planterades i Sverige. Då börjar successivt en växande respekt för hur man behandlar människor och vilka behov som behöver betonas i mänsklig gemenskap. Visst tog det tid att förändra mot större respekt och männi­skovärde oberoende av ras, kön eller ekonomisk ställning. Men förändringen kom och inte minst när arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen och frikyrkorörelsens väckelsebudskap samverkade blev på sikt mänskliga levnadsvillkor förbättrade. Här lades grunden för demokratin även om det tog sin tid.

Vi har lätt att tappa vår kulturs svenska historia, men även den har en viktig plats också i en skolavslutning.

Vilken samhälle får vi om det töms på normer, värderingar som värnar den enskilde, den fattige, främlingen, den äldre och barnen? Ett fartyg färdas inte på havet utan sjökort, kompass och andra navigerande hjälpmedel. Inte heller ett samhälle kan utvecklas utan färdriktning och innehåll. Senaste decenniers brutalitet i skolmiljön, på våra gator och inte minst på sociala medier talar sitt tydliga språk att vi behöver en grund att stå på, som värnar livet och skyddar mot utsatthet för negativa och onda krafter. Det behöver vi tala om, pröva oss inför och stärka det som är gott, sunt och omtänksamt. Inte vara rädda för vägvisning, inte ens på en skolavslutning.

Hemmets Vän 2 maj 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skolavslutning Lars
2019-05-13 21:53
Hej
Jag tycker om man har skolavslutning i kyrkan så skall givetsvis evangeliet förkunnas mm

Det är våran Svenska kultur

Om det inte passar för skolor att ha avslutning i kyrkan så kan
De välja en annan lokal

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Ett beslut för "runda arkivet"
Kyrkan och politiken
Dags att definiera framtidens lärarroll!
Sprit alla dagar i veckan?
Våga se psykisk ohälsa
Rätt med politisk samling mot våldet
Vi kan byta perspektiv
Ingen vigselplikt, tack!
Vårdköerna måste bort!
Sveriges barn mår psykiskt sämre


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies