Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Hög tid att stärka Sveriges brandskydd

Veckans kommentar Publicerad: 2019-05-02 16:02

En av de allvarliga händelserna i Sverige under 2018 var skogsbränderna. Det sammantagna släckningsarbetet under juli var den största insatsen i Europa det året.

Redan under april månad detta år har återigen skogsbränder rasat på flera håll i landet. Skogsägare ser sin skog brinna upp. För små skogsägare, det finns många i Sverige, handlar det om en stor andel av familjens kapital som bokstavligen talat går upp i rök. För människor som tvingas evakueras från sina hem handlar det om otrygghet och risken för att bostaden kan ta skada eller till och med brinna upp.  

Efter skogsbränderna i Västmanland 2014 och bränderna i olika delar av Sverige 2018 skulle man kunna tro att staten dragit slutsatser och fattat konkreta beslut om omfattande resursförstärkningar, exempelvis genom att köpa eller i vart fall beställa plan för vattenbombning. Men icke.

I fjol var det uppenbart att Sverige inte klarade av dessa bränder själva. Släckningsarbete skedde med hjälp av brandmän från Polen, flygplan från Italien, Portugal och Frankrike och helikoptrar från Norge och Tyskland.  

Det är givetvis alldeles utmärkt att nationer hjälper varandra vid svåra kriser. Men Sverige, som är till arealen det tredje största landet i Västeuropa och med stora arealer av barrskog, måste uppenbarligen ha betydligt bättre kapacitet för släckningsarbetet än vad vi har idag.

Brandsläckning är ett offentligt åtagande. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och kommunala räddningstjänster delar detta ansvar.  

Sverige är ett rikt land med högt skattetryck. Det gör att staten har ansenliga resurser till sitt förfogande. Det är uppenbart att mer resurser måste avsättas till skogsbränder. Och plan behöver skyndsamt upphandlas.

”Sveriges beredskap är god”, sa dåvarande statsminister Per-Albin Hansson i ett berömt tal inför andra världskrigets utbrott. Det var inte sant. Beredskapen för krig var inte god då. Och beredskapen för skogsbrand är inte god nu. 

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Tryggheten för vanliga medborgare
Fel att ta bort tiden för Jesu födelse
Gärna Youtube och Facebook – men först en bok!
Tre kronor i skatt
Tobak ger omfattande miljöproblem
Brist på mat och medicin efter Brexit?
Nu får det vara nog
Antisemitismen – en skam för Sverige
S-beslut visar vägen om tiggeriet?
Skjutningarna i USA och problemen i Sverige


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies