Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Palestinska skolbarn lär sig att hata judar

Veckans nummer Publicerad: 2019-04-18 00:00

– Sverige ger lika mycket i bistånd till Palestinska myndigheten som hela EU tillsammans. Svenska kyrkan stöder skolor i de palestinska områdena i Mellanöstern, där elever från förskolan och upp till årskurs 12 undervisas och tränas i våldsbejakande extremism. Det berättar frilansjournalisten Tobias Petersson, Västerås, när Hemmets Vän träffade honom nyligen på Svensk-Israeliska Vänskapsförbundet i Örebro.

Sedan 2015 har Tobias Petersson samlat material som visar hur barn i palestinska skolor får en mycket vinklad och hatfylld bild av Israel och judar från mycket tidig ålder. I deras skolböcker finns en karta över Mellanöstern där enbart palestinska områden men inte Israel existerar. Bibliska platser, som exempelvis Rakels grav, har enbart arabiska namn, och och Tempelberget i Jerusalem kallas Al Aqsamoskén.

Stöder antisemitism

– Jag har haft kontakt med Svenska kyrkan som samlar in runt 1,8 miljoner kronor genom kollekter och kyrkoavgifter till Den Gode Herdens friskola i Betlehem, som förmedlar antisemitisk och våldsbejakande undervisning om judar och Israel.

Sverige är den största bidragsgivaren till FN:s flyktingorgan UNWRA, som på fyra år blivit lovade 2,2 miljarder av Sverige.

– Vårt land presenterar sig som den humanitära supermakten i Mellanöstern men ställer inga krav på demokratiska värderingar kring judar och in-ställningen till Israel på palestinska skolor. På en skola i Damaskus ritade barnen teckningar med ”rättfärdighetens svärd” och texter som ”vi ska befria landet med våra vapen och med vårt blod”.

Tobias Petersson har studerat palestinska skolors läromedel, arabiska Facebooksidor och filmer på YouTube som presenterar hat och våld kring konflikten mellan Israel och palestinier.

Läs mer i Hemmets Vän nr 16/17 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Tyskt stöd för Merkels u-sväng om coronahjälp
"Sänkta krav kan bli dyrt"
Kyrkorna i Göteborg firar sin 400-åriga stad
"Vi vill berätta om Jesus"
"En sång rakt in i vår tid"
Miljardbud mot krisen från Merkel och Macron
Nya miljarder till kommuner
Kristna församlingar hittar nya vägar att nå ut
"Plötsligt kunde jag albanska"
"Vi ska satsa på coronaforskning"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies