Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

”Människor talar om Gud i fransk tv”

Veckans nummer Publicerad: 2019-04-18 00:00

”En brinnande katedral rör mänsklighetens själ till tårar”, skrev Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackgelén på Twitter när hon i måndags kväll nåddes av nyheten att världsarvskatedralen Notre Dame i Paris stod i lågor. 13 miljoner människor besöker varje år kyrkan. I måndags kväll samlades stora grupper av fransmän och turister i chock utanför katedralen.

Svenska Baptistsamfundets missionsledare Sören Carlsvärd, som senast besökte Notre Dame för knappt två år sedan, säger så här om branden:

– Det är fruktansvärt tragiskt att en sådan historisk byggnad förstörs i lågorna. Notre Dame är helt unik och berör varje besökare. Man kan inte besöka kyrkan och vara oberörd. Själva byggnaden i sig bär ett vittnesbörd såväl om kristen tro som rent arkitektoniskt. Det är ett mästerverk i dåtidens byggnadskonst. Kyrkan började byggas 1163 och den tog nästan 200 år att färdigställa. Denna gotiska katedral är ett världshistoriskt monument och en förebild för ett flertal av Europas katedraler. Dessutom finns det ett antal oersättliga skulpturer och målningar i kyrkan, som är starka vittnesbörd om Guds ingripande i vår värld.

Återuppbyggnad lovas

Redan dagen efter branden, som möjligen kan ha orsakats av en olycka i samband med renoveringsarbeten, hade olika privatpersoner lovat mer än 3,6 miljarder kronor till återuppbyggnaden. Frankrikes president Emmanuel Macron har också sagt att katedralen kommer att byggas upp på nytt.

Aurel Vidal, som arbetar med evangelisation på Paris gator främst bland judar och muslimer för missionsorganisationen Christian Witness to Israel, säger vidare till Hemmets Vän:

– Människor talar öppet om Gud i den franska televisionen. Det händer aldrig annars. En journalist uttryckte sig så här: ”Vi är ett folk från en kristen kultur, därför ett folk av uppståndelse. Vi faller men vi tar oss samman.” När de först öppnade dörrarna och man insåg katastrofens omfattning talade franska journalister om tecken och under och var överväldigade av att det enda som inte förstörts var Kristuskorset, som stod där i centrum. Jag har aldrig upplevt detta i mitt hemland tidigare.

Läs mer i Hemmets Vän nr 16/17 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Tyskt stöd för Merkels u-sväng om coronahjälp
"Sänkta krav kan bli dyrt"
Kyrkorna i Göteborg firar sin 400-åriga stad
"Vi vill berätta om Jesus"
"En sång rakt in i vår tid"
Miljardbud mot krisen från Merkel och Macron
Nya miljarder till kommuner
Kristna församlingar hittar nya vägar att nå ut
"Plötsligt kunde jag albanska"
"Vi ska satsa på coronaforskning"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies