Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Stödet för kristna värderingar ökar

Debatt Publicerad: 2019-04-18 00:00

I dagarna kunde vi läsa att dubbelt så många svenskar (40 procent) vill att det svenska samhället bygger på kristna värden. Ett välkommet besked, inte minst i ett land som anses vara världens mest sekulariserade. Ett land kan inte byggas i ett vakuum. Det är min fasta övertygelse att kristna värden gör samhället bättre.

Kristdemokraterna har alltsedan starten 1964 klargjort att goda värderingar finns förankrade i något. Detta något är de kristna värdena som format våra europeiska demokratiska och humanistiska principer, exempelvis religionsfrihet, jämlikhet, barmhärtighet och tolerans. Dessa goda värderingar ska vi hålla fast vid och vara tydliga med, då kan även ett mångkulturellt land där alla får plats och håller ihop skapas.

I hemmet pratar min hustru och jag ofta om att försöka ge våra barn en inre kompass som bär dem i vuxenlivet, när de inte längre finns under vårt tak. Denna kompass har med dygder att göra, men de poppar inte upp av sig självt, lika litet som de en gång för alla var givna. De förvärvas, odlas och tränas under ett helt liv. De är livsviktiga för ett demokratiskt livaktigt samhälle.

Läste nyligen en intervju med Assar Lindbeck,  nationalekonom och professor emeritus i nationalekonomi: ”Ett normlöst samhälle skulle vara ett ruskigt samhälle. Myndigheter och lagar räcker inte för att kontrollera våra beteenden. Därför är normer viktiga.” Även om politiken idag är överens om att det behövs fler poliser, justerade och nya lagar för att möta och få bukt med brott, hot, med mera, så räcker det inte. Framtidens trygghet kan inte bygga på att det står poliser överallt eller att vi har kameraövervakning i varje gathörn.

Fördubblingen av antalet som vill se ett samhälle byggt på kristna värden är inte liktydigt med att vi nu står inför en väckelse. Denna ökning tycks, av allt att döma, handla om att man inte vill se värden som flyktinggrupper tagit med sig och som strider mot europeiska demokratiska och humanistiska principer.

När jag var förbundsordförande för KDU åkte jag land och rike runt för att bland annat prata om moral och etik. Då skrattade många gånger de politiska motståndarna lite hånfullt. Idag skrattar ingen enda längre. Frågor om vad som är rätt och fel, gott och ont, ventileras överallt. Det finns en önskan om att få klarhet i detta, inte minst i ett Sverige där mångkulturen är en realitet.

Den kände brittiske historikern och agnostikern Tom Holland konstaterar i en podcast från 2018: ”Begreppet folkrätt, för att ta ett exempel, eller mänskliga rättigheter, de går inte tillbaka till grekiska filosofer, de går inte tillbaka till det romerska imperiet; de går tillbaka till Paulus.”

I en artikel som han författade 2016 löd rubriken: ”Varför jag hade fel om kristendomen”, och han konstaterar: ”Det tog mig lång tid att inse att min moral inte är grekisk eller romersk, men grundligt och helhjärtat kristen.”

Kristdemokraterna skapades som en motkraft mot värdenihilismen, förnekandet av värden, som menar att moraliska påståenden kan vara sanna. Idag behövs vi mer än någonsin. Hur kan vi bygga ett Sverige där alla får plats? Att leda ett land in i framtiden utan att förstå eller erkänna vilka normer och värderingar som är grunden för samhället är som att navigera utan kompass.

Hans Eklind

Riksdagsledamot (KD)


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Pingstens utmanande rötter
Går det att överleva krisen?
Jerusalem blir världens andliga nav
Be och kom med hopp för Sverige
Sprid och läs kristen litteratur!
Tillit förutsättning för gott samhälle
Det värsta har redan hänt – tack och lov!
”Fruktan kan vara farligare än viruset”
”Vi står inför en ny tid i Sverige”
Krisen och dess nya möjligheter


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies