Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kulturell katastrof – men knappast för kristenheten

Veckans kommentar Publicerad: 2019-04-18 00:00

Påsken 2019 brinner taket på Notre Dame i Paris. Det som förr kallades svarta måndagen, den dag i stilla veckan då svarta tygskynken hängdes upp i kyrkorna, fick plötsligt en ny innebörd. Lågornas kraft på tevebilderna chockade Europa. För­färade parisare tog upp spontan psalmsång utanför avspärrningarna. På några timmar försvann århundraden av kristen kultur, arkitektur och konst.

Också i vårt eget sekulariserade land var människor påtagligt berörda. När Sveriges Radios frankrikekorrespondent Margareta Svensson intervjuar parisare längs Seines stränder på tisdag morgon bär inte hennes röst. Det går inte att vara oberörd när en kyrka brinner. Det är ett hus som är byggt till Guds ära, en arkitektur som talar om människans litenhet och erkännande av att vi inte är centrum för världen – det finns en högre makt, spiran pekar uppåt.

Men bor Gud i katedralen, i ett hus byggt av människor? Är kyrkobyggnaden helig såsom Gud är helig? Det gamla förbundet hade sitt tempel, men Nya testamentet berättar inte alls om kyrkobyggnader av sten och lera. Istället talar Petrus första brev (2:4-5) om ett andligt husbygge av levande stenar. Stenarna i det bygget är de troende, deras böner och lovsång. Evangeliet tycks göra den fysiska platsen för tillbedjan helt beroende av något inre: Jesus kallar det att be ”i ande och sanning”. Och i den tidiga kyrkans första predikningar betonas att den egentliga kyrkan är den kristna gemenskapen.

Den frikyrkliga traditionen har växt fram ur denna syn. Församlingen är levande stenar och gudsmötet med en helig Gud har inte med rummets utformning eller utsmyckning att göra. Jesus är med när två eller fler samlas i hans namn. Det är viktigt att ha med dessa perspektiv när katedraler brinner och stämningen i nyhetsflödet antar apokalyptiska proportioner. Jesus själv vakar över sin församling.

Bibelns berättelse om världen börjar i en trädgård men avslutas i en stad. Det är en viktig bild. En stad är mer komplicerad än en trädgård, den är större och mer komplex. Mellan trädgården och staden har en utveckling skett. Gud står inte stilla och inte heller vi ska göra det. Kristen tro är uppdrag och förvandling. Nya generationer tar vid där gamla lämnar. Den kristna kyrkans fortlevnad, evangeliets utbredande i världen om man så vill, upphörde inte i måndags. Det som skedde var en olyckshändelse på en byggarbetsplats, tyvärr råkade det denna gång vara taket på en av världens äldsta katedraler. Branden är i första hand en kulturell katastrof, inte en kris för kristenheten.

När Jesus uppstod på påskdagen brast förhänget i templet. Sedan dess finns Guds ande i varje troende människas bröst. Gud bor inte längre i hus och Notre Dame klarade sig förvånansvärt bra. I skrivande stund har 7 miljarder kronor donerats för en återuppbyggnad. Låt det vara ett hoppets tecken för Europa, för Frankrike och för oss: Vi kan börja om. Vi får en ny chans. Vi kan återskapa det som var förgånget. Påsk innebär pånyttfödelse och förvandling.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Det bästa vi vet är dialog med våra läsare
Kanon bra för kultur och människor
Församlingar kan inte ge vård – men vara barnens stöd
Han tonsatte vårt lands själ
Bristande demokrati gör mig orolig
Miljöpartiets kris speglar frikyrkans
Ring din riksdagsledamot!
Är risktagande del i en karismatisk personlighet?
När kylan slår till är mänsklig värme allt
Församlingarnas julkonserter för tron vidare


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies