Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kriskommission för rättsväsendet krävs

Ledare Publicerad: 2019-04-11 15:34

En tredjedel av svenska fängelser är överfulla. Enligt statistik från Kriminalvården var det överbeläggning på 17 av 45 fängelser förra veckan. Och i Kumla-anstalten sattes det nyligen till och med in våningssängar i 30 celler för att få plats med fler interner på samma yta. Trots det senaste årets debatt om och satsningar på rättsväsendet är det uppenbart att mer måste till. Nu behövs en kriskommission för svenskt rättsväsende.

För ett antal år sedan var det gott om plats på svenska fängelser. Den tiden är förbi. På fem år har den totala beläggningsgraden i fängelser ökat från 85 till 97 procent. Och det är inte en tillfällig topp, utan en tydlig och långsiktig trend.

I grunden handlar det om att brottsligheten ökar i Sverige. Detta i kombination med att polisen griper fler som blir lagförda och straffen skärpts.

Det finns en diskussion om att få döms för brott i Sverige. Och det finns allvarlig och berättigad kritik när det gäller svårigheten att lagföra specifika brott och brottslingar, exempelvis IS-terrorister som kommit tillbaka till Sverige. Men trots rättsväsendets brister är det alltså nu överfullt på svenska fängelser.

Fackförbundet Seko har varnat för situationen i flera år. Det ser ökade risker för sina medlemmar, för när trängseln blir större på fängelser blir också riskerna större.

Facket ser också att arbetet med att förhindra återfallsbrott, att förhindra att interner när de blir släppta från Kriminalvården begår nya brott, nu blir lidande. Arbete mot exempelvis drogmissbruk och gängkriminalitet hinns inte med. Istället handlar det mer och mer om enbart övervakning.

Diskussionen om otrygghet i samhället och behovet av ökade resurser till rättsväsendet är inte ny. Den har pågått i flera år. Pengar har skjutits till och beslut har fattats. Det finns också bred politisk enighet om ökade resurser för att förstärka polis- och rätts­väsendet. Under 2018 fattade exempelvis Kriminalvården beslut om en ökning med 1 100 nya anstalts- och häktningsplatser. Om just detta räcker är dock allt annat än säkert.

Att garantera medborgares trygg­het är ett av de grundläggande uppdragen för staten. Det är ju i detta syfte som polisen har våldsmonopol, reglerat i lag, för att trygga medborgarnas säkerhet. De senaste årens utveckling går emellertid åt fel håll. Allt fler kvinnor upplever sin tillvaro som otrygg. Allt fler butiksinnehavare drabbas av rån och överfall. Allvarliga brott som dödsskjutningar ökar.

Denna utveckling kan inte fortsätta, det behövs krafttag! Nu krävs en kriskommission för det svenska rättsväsendet, med meriterade experter och med brett politiskt stöd.

Hemmets Vän 11 april 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Våga se psykisk ohälsa
Rätt med politisk samling mot våldet
Vi kan byta perspektiv
Ingen vigselplikt, tack!
Vårdköerna måste bort!
Sveriges barn mår psykiskt sämre
Vill du förbättra världen? Läs en bok!
Omvälvande stort steg
Är frikyrkan diskriminerad?
Långt mellan Almedalen och Stockholms förorter


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies