Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Utanför storstan gäller 40- och 50-tallister

Veckans kommentar Publicerad: 2019-04-11 15:29

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt var gäst i TV4:s Nyhetsmorgon i tisdags. Intervjun handlade om att vi blir äldre, att vi är mer arbetsföra och att vi lever ett mer aktivt och friskare liv än någonsin tidigare. De flesta av oss kommer att bli 95 år enligt de senaste prognoserna. Det är en dramatisk förändring, en ökad medellivslängd med 15 år sedan 1960.

Utifrån detta faktum har Reinfeldt skrivit rapporten ”Arbeta till 75 – en bra början”. Han konstaterar där att dagens 70-åringar har samma kapacitet som 50-åringar hade i början av 1970-talet och att det måste leda till någon sorts slutsats. Inte minst kommer många behöva lönearbeta längre eftersom pensionerna annars inte räcker till. Han menar att många kommer att vara mycket mer kapabla att arbeta längre upp i åren, inte minst om det blir möjligt att mitt i livet ställa om och välja bort slitsamma och tunga yrken.  

”70 är det nya 50”, skriver Reinfeldt. ”Om man jobbar med något som känns motiverande stärker det välbefinnandet.” Han påpekar också att åldersdiskrimineringen i Sverige är stor och att talang är något som vi besitter livet ut, det är inget som tar slut efter 25-årsdagen.

Reinfeldts resonemang och problembild utgår från ekonomisk ersättning som motivation för arbete. Vi får mer i plånboken om vi jobbar. Det är sant att pensionerna idag är oförskämt låga och att många kommer att behöva yrkesarbeta längre än till 65. Men med de nya allianser som nu växer fram – mellan lokala församlingar och kommuner som ser behov av språkkaféer, läxhjälp, integration, öppna förskolor och drogfria tonårsverksamheter – då kommer andra faktorer än rent ekonomiska vara drivande. Det är 40- och 50-talisterna som möjliggör föreningslivet, inte minst i de mindre kyrkorna utanför storstäderna. Ingen annan plats i samhället efterfrågar och erbjuder de över 60 lika meningsfulla och givande arbetsuppgifter som den kristna församlingen. Precis som Reinfeldt visar, att det är klokt att tillvarata erfarenhet och kunnande, är det i kyrkorna vi förvaltar och förmerar färdigheter, skapar nya former av arbetsgemenskap och kanaliserar detta för bygdens bästa.

Efter att ha sett intervjun och läst rapporten konstaterar jag att vi i församlingarna ligger i framkant vad gäller att lyfta fram talang och kompetens. Många beslutsfattare och framtidsspanare kan lära av de kristna folkrörelserna.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Utan pensionärer stannar kyrkan
Stenarna som ropar i P3
Bevara gamla vanor - hjälp kroppen minnas
Expressens gudsbild problematisk
Bed till Gud att vi klarar det
Rädda kristna ekosystemet!
Välj tacksamheten
Trygghet i coronatid
Det kommer gå bra – för vi litar på varandra
Känn förtröstan!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies