Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kvinnorättsaktivister i protest mot tortyr

Veckans nummer Publicerad: 2019-04-11 15:26

Aktivister i ledande organisationer i civilsamhället, forskare och representanter för kvinnogrupper ser ytterst allvarligt på situationen för kvinnliga aktivister i 48 huvudsakligen muslimska länder.

De har skrivit ett brev till ledare i dessa länder där de uppmanar till jämställdhet, fördömer tortyr av kvinnliga människorättsförsvarare och kräver omedelbart frigivande av de som sitter fängslade i Saudiarabien och Iran.

Riskerar dödsstraff

New York-baserade kvinnorättsorganisationen Equality Now och den globala muslimska feministiska rörelsen Musawah står bakom initiativet och framhåller att de är särskilt oroade över de många kvinnorättsaktivister som sitter gripna i Saudiarabien, däribland Loujain al-Hathloul, Hatoon al-Fassi, Aziza al-Yousef, Eman al-Nafjan, Nouf Abdelaziz, Samar Badawi, Nassima al-Sadah, Amal al-Harbi, och Shadan al-Anezi.

Samar Badawi och Nassima al-Sadah greps enligt källor den 30 juli 2018 och har sedan dess suttit frihetsberövade utan möjlighet att ha någon kontakt med omvärlden. Den saudiska regeringen har anklagat kvinnorna för ”samordnade aktiviteter för att undergräva säkerheten, stabiliteten och den naturliga enigheten i kungariket”. Kvinnorna riskerar dödsstraff eller fängelse i upp till 20 år.

Brevet riktar sig till 48 presidenter, monarker och regeringschefer i bland annat Irak, Tchad, Kuwait, Bahrain, Nigeria, Sudan, Iran, Maldiverna, Niger, Tunisien, Turkiet, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

I brevet står att över 100 människorätts- och kvinnorättsorganisationer och aktivister i den muslimska världen är djupt oroade över angreppen mot kvinnorättsaktivister i vissa länder. De uppmanar muslimska ledare att visa sitt stöd för jämställdhet mellan kvinnor och män, och att erkänna den avgörande roll som kvinnorättsförsvarare har i det avseendet, samt fördöma fängslandet och tortyren av kvinnliga människorättsförsvarare.

Läs mer i Hemmets Vän nr 15 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Invasion av gräshoppor kan förvärras alltmer
Misshandlade kan dö i förtid
"Hitta balansen mellan socialt liv och stillhet"
Tusen timmar i bön
"Helande och hopp vidareutvecklas"
Barn blir offer i terrorbekämpning
"Stoppa misstänktas stöd"
Vad säger Bibeln om skilsmässor?
"Vi vill hjälpa judar till Israel"
"Jag tackar Gud för Elvis som drar folk till kyrkan"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies