Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"De är rädda, men tror på framtiden"

Veckans nummer Publicerad: 2019-04-11 15:19

– Det är lätt att tänka: Nu är kriget över, nu är IS besegrade. Men för dem som bor där i och omkring Mosul är det fortfarande en väldigt svår vardag, säger Kerstin Oderhem, EFS missionsföreståndare som tillsammans med EFS ledningsgrupp besökte den kristna minoriteten i norra Irak i slutet av mars.

Det var i juni 2014 som terror­organisationen Islamiska staten erövrade stora delar av Irak och Syrien och utropade ett ”kalifat”, och det var också då kriget mot IS inleddes. Sedan IS bildades 2004 under namnet Jama’at al-Tawhid wal-Jihad (ungefär Organisationen för monoteism och Jihad) har gruppen under olika namn och med stöd av olika grupper använt hot, våld och förtryck för att etablera den form av sunnitisk islam som de hävdade var den enda rätta. IS besegrades i början av 2019 och i mars föll det sista IS-fästet i Syrien. Men fortfarande är situationen svår för kristna, yazidier och även muslimer på Nineveslätten.

– Vi är många som känt oss berörda av det som hänt i spåren efter IS. Nu är situationen mer stabil i norra Irak. Vi bestämde oss i EFS ledningsgrupp att vi ville ner och möta den organisation som vi samarbetar med där sedan ett par år tillbaka, Christian Aid Program Nohadra Iraq.

– Capni, på samma sätt som vi vill leva nära våra systerkyrkor i övriga delar av världen, säger Kerstin Oderhem, EFS missionsföreståndare när vi talas vid på telefon.

Besökte kristna

– Ledaren för Capni, fader Emanuel Youkhana, var för ett par år sedan i Sverige och talade bland annat på EFS årskonferens. Capni är en organisation inom den ortodoxa kyrkan som arbetar med att stödja flyktingar i Irak. Han berättade om Capnis utvecklingsarbete och humanitära arbete med fokus på internflyktingar, framförallt kristna och yazidier, och det väckte ett stort engagemang hos oss, fortsätter hon.

– Vi ville besöka den kristna minoriteten som finns kvar i landet, höra deras berättelser, be tillsammans och helt enkelt uppmuntra dem med att de inte är bortglömda av västvärlden. De kan nog känna sig bortglömda: Det kommer få besök till Irak. Därför kändes det väldigt viktigt att komma dit och få besöka dem, att vara tillsammans och se med egna ögon.

Kerstin Oderhem berättar att det var elva i ledningsgruppen som åkte till Irak, både för att delta i en retreat i klostret Mar Mattai, dela gudstjänstliv med både historiska och evangeliska kyrkor och möta samarbetspartners i det humanitära arbetet och förföljda kristna som återvänder för att bygga upp de av IS förstörda hembyarna.

Fortsatt rädsla

– Även om IS har besegrats finns fortfarande spår kvar av kriget. Den kristna befolkningen kan inte flytta tillbaka till sina hem på Nineveslätten som kontrolleras av Iraks regering, de lever i fortsatt rädsla gentemot deras tidigare muslimska grannar som angav dem till IS. Där­emot såg vi att kristna områden som kontrolleras av Kurdistan börjar återbefolkas, säger EFS internationella missionssekreterare Erik Johansson när han berättar om resan i ett pressmeddelande.

Kerstin Oderhem berättar hur de först mötte den syriskortodoxe ärkebiskopen av Mosul, Nicodemus Daoud Matti Sharaf, i kurdiska Erbil i norra Irak, dit de kommit med flyg.

– Han berättade om de kristnas situation i Mosul. Men han försökte också dela små berättelser av hopp. Vi fortsatte därefter till klostret Mar Mattai som ligger några mil fågelvägen från Mosul på berget Alfaf. Där tillbringade vi två dagar då vi deltog i gudstjänster och hade en retreat med ledningsgruppen.

Läs mer i Hemmets Vän nr 15 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Invasion av gräshoppor kan förvärras alltmer
Misshandlade kan dö i förtid
"Hitta balansen mellan socialt liv och stillhet"
Tusen timmar i bön
"Helande och hopp vidareutvecklas"
Barn blir offer i terrorbekämpning
"Stoppa misstänktas stöd"
Vad säger Bibeln om skilsmässor?
"Vi vill hjälpa judar till Israel"
"Jag tackar Gud för Elvis som drar folk till kyrkan"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies