Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Som kristen vill jag leva rättvist mot skapelsen"

Veckans nummer Publicerad: 2019-04-11 15:15

– Jag vill att min kärlek till Gud ska visas även i hur jag behandlar hans skapelse, säger Johannes Widlund, ordförande för den dryga året gamla kristna föreningen God Jord. Syftet är att hjälpa församlingar och kyrkor att leva mer hållbart och ”mer rättvist emot skapelsen och emot våra medmänniskor”, som han uttrycker det.

Klimatfrågan har under senare år vuxit till att bli en av de riktigt stora frågorna för vår samtid. Också kyrkor engagerar sig mot det växande klimathotet och exempelvis avstår många under fastetiden från flygresor och väljer en mer klimatvänlig kost. Föreningen God Jord startade i november 2017 just för att hjälpa kyrkor och församlingar till ett mer hållbart liv.

Ett klimatvänligt samhälle

– Vi vill vara med och hjälpa kyrkan att bli ledare i omställningen till ett mer klimatvänligt samhälle. Jag tror att det berör många av de kärnprinciper som vi har som kristna, att leva på ett rättvist sätt gentemot skapelsen och gentemot andra människor. Men det är svårt också, så vi försöker hjälpa till där och se vad man kan göra, säger Johannes Widlund, ordförande i God Jord.

Varför är det här med miljötänk så viktigt för kristna?

– Man kan argumentera från olika håll. För mig började det mest som en tanke utifrån kärleksbudet: ”… Älska din nästa som dig själv”, Matteus evangelium 22:39. Vi människor behöver en fungerande natur för att leva goda liv. Vi måste andas bra luft, vi behöver hälsosamma lungor. Vi behöver bra, regelbunden nederbörd för att få mat på bordet, och så vidare. Att ta hand om naturen är att ta hand om människor, det är en ingång, svarar han.

– Men Bibeln skriver också uttryckligen att vi ska vårda jorden. Vi är satta som medskapare till den här planeten. Jag vill att min kärlek till Gud ska visas även i hur jag behandlar hans skapelse. Det finns många olika sätt som man skulle kunna svara, men det är nog de första svaren för mig.

Johannes Widlund berättar att han själv kom in på de här frågorna genom sitt sociala engagemang, via rättvisefrågorna.

Läs mer i Hemmets Vän nr 15 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Blodsguld mörk sida av modern teknik
Demokrati kan krävas för bidrag
"Tron går som en röd tråd genom sångerna"
"Vårt förhållande till det materiella har förändrats"
Ska EFK fortsätta kalla sig "evangelikal"?
Miljoner drivs på flykt i världens glömda kriser
"Här är skolan nyckeln"
"Situationen har hårdnat för de kristna i Kina"
"Jag kan inte bara sitta i en kyrka"
"Varje kristen kan vittna där man är"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies