Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Rätt att tala med SD

Ledare Publicerad: 2019-03-28 16:33

Ebba Busch Thor gör rätt. Den tidigare hållningen var ohållbar. Att inte ens ta i Sverigedemokrater med tång, att idiotförklara dess representanter och demonförklara politiken var direkt kontraproduktivt. Det räcker med att titta på valresultatet för att förstå det. Att efter valet låta Sverigedemokraterna påverka regeringsbildandet så till den grad att Stefan Löfven kan sitta kvar, är ett direkt svek mot valresultatet. Alliansen fick det enskilt största regeringsunderlaget. 143 mandat var och är fortfarande mer än Socialdemokraternas 100. Även om Miljöpartiets 16 mandat räknas in är Alliansen större. 143 är fler än 116. Punkt!

Märkligt nog förnekade majoriteten av riksdagen detta. Januariöverenskommelsen 2019 är egentligen lika odemokratisk som den gamla decemberöverenskommelsen 2014, då Alliansen gick med på att släppa igenom en budget som man egentligen inte gillade bara för att hålla Sverige­demokraterna borta från inflytande.

Nu satte Ebba Busch Thor ner foten, lika tydligt som vanligt och förklarade att Kristdemokraterna bestämt sig för att prata med alla riksdagspartier oavsett historisk bakgrund. Allt med syfte att få igenom så mycket som möjligt av sin egen politik.

Tanken är inte ny. Till och med Jesus var pragmatisk ibland. När han talade om att använda den ”ohederlige mammon” för att åstadkomma det goda pekade han ut en smal väg. Senare i den kristna berättelsen förklaras tanken. Det är inte mammon i sig som skadar utan kärleken till densamma. Därför gäller det att vara vaksam och noggrann.

Risken att politiska kompromisser sakta men säkert påverkar de grundläggande värderingarna är uppenbar. Men om Kristdemokraterna är noga och modiga, om de håller vad de lovat: att stå på de svagas sida, hävda människovärdet och lyfta förutsättningarna både för barn och familj samt att tillföra mer resurser in i äldrevården, är det inte fel att samarbeta med alla partier som vill stödja detta, oavsett etikett.

Dessutom är det faktiskt inte bara Sverigedemokraterna som Kristdemokraterna har anledning att se upp med. Den kollektiva hämsko som vänsterpartierna varit för utvecklingen av Sverige måste också bemötas med kraft. Att som nu exempelvis förbjuda konfessionella huvudmän att driva och utveckla friskolor är ett direkt hot mot demokratin. Där står vänstersidan och Miljöpartiet märkligt nog tillsammans med Liberalerna, som alltmer börjar bli sin egen motsats. Förbudsliberaler.

Det bästa nu vore om Kristdemokraterna passade på att frigöra sig från höger-vänsterskalan och profilera sig som det man är: Ett parti på judisk-kristen värdegrund. Det håller gott över tid.

Hemmets Vän 28 mars 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Våga se psykisk ohälsa
Rätt med politisk samling mot våldet
Vi kan byta perspektiv
Ingen vigselplikt, tack!
Vårdköerna måste bort!
Sveriges barn mår psykiskt sämre
Vill du förbättra världen? Läs en bok!
Omvälvande stort steg
Är frikyrkan diskriminerad?
Långt mellan Almedalen och Stockholms förorter


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies