Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Sveriges nästa statsminister kan mycket väl heta Ebba

Veckans kommentar Publicerad: 2019-03-28 16:27

Det går bra för Kristdemokraterna som noterar rekord på rekord i opinionsmätningarna. Beroende på vilket institut man vill lita till har partiet någonstans mellan 8 (Novus), 9,5 (Skop) eller dryga 10 procent (Demoskop) av väljarstödet. En starkt bidragande orsak är partiledaren och kommunikationsgeniet Ebba Busch Thor, vars förtroende skattas högst av alla partiledares. 44 procent anger i Demoskops marsmätning att man har förtroende för henne.

Framgången för Kristdemokraterna fick i veckan Dagens Nyheters Maria Schottenius att surna till. Det är som om medgång för en kvinnlig ledare måste förklaras med en särskild sorts analys: Hur kan hon vara så framgångsrik som är kvinna? Schottenius förklaring är att Ebba Busch Thor är ung och arg. Vad hände med kompetens som kriterium och vem skulle någonsin förklara en mans framgång med att han är ung och arg?

Jag tror Schottenius misstolkar Ebba Busch Thors konsekventa tydlighet och energi som ilska. Busch Thor har ingen anledning att vara snäll och vän, hon är besjälad av ett uppdrag. Att det går bra för Kristdemokraterna beror på att partiet lyckas identifiera konkreta problem som märks i människors vardag. Vårdköer som vuxit sig allt längre, inställda operationer och stängda vårdavdelningar. Eller en tilltagande generell otrygghet för främst unga kvinnor, något som varit hett debatterat i Uppsala. Partiet räds inte heller att påpeka att hedersvåld och förtryck i förorterna är kopplat till obefintlig integration, muslimska kvinnofientliga traditioner och ett i många stycken alltför kravlöst svenskt mottagande. En svensk kultur finns i högsta grad, och ska integration lyckas måste den tydliggöras – vad annars ska människor integreras i?  

När jag läser intervjun med Ebba Busch Thor i dagens tidning blir två saker tydliga. För det första är varken Busch Thor eller partiet alls besmittat av vare sig främlingsfientlighet eller rasism, något som både statsministern och liberala journalister velat påskina i veckan. Kristdemokraterna är till exempel för familjeåterförening, något som är livsviktigt för psykisk hälsa och möjlighet att skapa sig ett nytt liv i Sverige. För det andra är Busch Thor brinnande. Hon tror på det hon säger och hon kommunicerar vad partiet vill. Bli inte förvånade om Sveriges nästa statsminister heter Ebba.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Tobak ger omfattande miljöproblem
Brist på mat och medicin efter Brexit?
Nu får det vara nog
Antisemitismen – en skam för Sverige
S-beslut visar vägen om tiggeriet?
Skjutningarna i USA och problemen i Sverige
Två poliser i tjänst på en yta dubbelt så stor som Belgien
Snällhet och dumhet
Det stora mötets tid är nu
När sår läggs till sår


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies