Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Det är skillnad på samtal och samarbete"

Veckans nummer Publicerad: 2019-03-28 16:16

– Man ska inte stirra sig blind på framgångar i opinionsmätningarna, säger Ebba Busch Thor i en intervju inför de kommun- och regiondagar som Kristdemokraterna håller i helgen. Debatt­vågorna har svallat högt den senaste veckan efter hennes utspel på torsdagen, då hon öppnade för politiska samtal med både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna – något som många menar är ett skifte i svensk politik.

Det är ett ganska kort samtal vi får med varandra på måndagen. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har den senaste veckan varit flitigt uppmärksammad i medierna och intervjuas både i tv, radio och i rikstidningarna. Reaktionerna har varit starka kring det utspel hon gjorde på torsdagen, där hon talar om nya tankebanor ”i tomrummet efter Alliansen”:

”För vår del gäller nu följande. Med Moderaterna har vi ett aktivt och nära samarbete. Med Centerpartiet och Liberalerna hoppas vi i framtiden kunna regera i koalition eller genom organiserat budgetsamarbete. Med Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är vi beredda att diskutera enskilda sakfrågor närhelst det är meningsfullt att göra så”, skriver hon i utspelet på Facebook och fortsätter:

”Jag är övertygad om att konfliktnivån i svensk politik måste sänkas. Att vara rejält oense i sak eller kring ideologiska grunder är inte osunt. Tvärtom. Men att inte kunna erkänna och bejaka att vi i vissa frågor faktiskt tycker lika är djupt problematiskt. Det förhållningssättet slår tillbaka på oss själva, eftersom vi därmed frivilligt avstår från möjliga politiska segrar.”

Företrädarna för de tre rödgröna partierna reagerar starkt på Ebba Busch Thors öppning mot Sverigedemokraterna. Bland annat drar finansministern Magdalena Andersson historiska paralleller till hur högerpartier släppte fram de tyska nazisterna: ”Vi vet aldrig vad vi har framför oss men vi vet vad historien kan lära oss. Vi vet att det här är en farlig väg”, säger Magdalena Andersson till Dagens Industri.Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin talar om en attack på demokratin och Vänsterns Jonas Sjöstedt beklagar beskedet.

Hon får dock stöd från Moderaterna och partiledaren Ulf Kristersson, som markerar att M inte kommer att bilda ett nytt politiskt block med SD: ”Vi ska inte ha några påhittade samtalsförbud med demokratiskt valda politiker i svenska politiska församlingar. Där har Ebba Busch Thor helt rätt”, skriver han på Facebook.

Starkt stöd

Stödet för Kristdemokraternas politik är samtidigt starkare än på många år. Kristdemokraternas uppgång från 13 till 30 procent med stort förtroende är bland de största som uppmätts i den årliga undersökning som Medieakademin gör i samarbete med Göteborgs universitet och Sifo. Och i de senaste opinionsmätningarna landar KD på 10,6 procent (Demoskop) eller 9,4 procent (Sifo). I somras – innan förra årets riksdagsval – var KD tydligt under 4-procentsspärren.

Prata politik

– Tillväxten hade mycket att göra med att vi har fått lov att prata om många av de problem som människor möter i sin vardag och i sin verklighet. Vi har fått lov att äntligen prata om något annat än opinionssiffror, säger Ebba Busch Thor och beskriver sin politik:

– Vi har fått lov att lyfta problemen som många barnfamiljer märker av, där man inte får tiden att gå ihop för hela familjen. Att barngrupperna i förskolan är alldeles för stora. Vi har fått lov att lyfta att människor får vänta olagligt länge på att få den vård de är i behov av. Vi har fått lov att lyfta värderingsdiskussionen kring det orimliga i att landets äldre inte har eller får den äldreomsorg de behöver.

– Jag tror att många känner igen sig i de problem vi har lyft och har gillat våra förslag för hur man kan vända de här olika kriserna. Det har gett ett stöd i kombination med att vi har gjort det på ett ganska modigt sätt och inte varit så nervösa för vad andra tyckare och tänkare ska skriva i olika rubriker.

– Trendskiftet kom i samband med valet i september förra året. Det var då vi fick möta väljarna direkt bortom rubriker kring dåliga opinionssiffror. Vi mötte väljarna på torg och i debatter och sedan har det fortsatt.

– Efteråt har vi fortsatt att prata sakpolitik och inte dåliga opinionssiffror. Vi har fått lov att prata politiskt innehåll och visa att vi varit att lita på i regeringsfrågan. Vi lovade väljarna att vi skulle göra allt vi kunde för att ge Sverige en ny regering. Det gick att lita på och det klarade vi av att hålla under hela den svåra regeringsbildningen som höll på i 130 dagar, fortsätter hon.

Läs mer i Hemmets Vän nr 13 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies