Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Spelbolagen är vår tids avgudar

Veckans kommentar Publicerad: 2019-03-21 15:49

Vid nyår förändrades den svenska spellagen. I ett försök att få in moms, bolagsskatter och en helt ny spelskatt får sedan 1 januari utländska aktörer agera på den svenska spelmarknaden – på samma villkor som statliga Svenska Spel. Nu gäller alltså fri konkurrens, men samtidigt har staten försäkrat sig om fortsatta skatte­intäkter genom att alla bolag som tilldelats licens av Spelinspektionen för att verka i Sverige ska betala 18 procent av behållningen av spelandet. Med behållning avses vad som är kvar efter att spelarna fått sina vinster.

Förändringen är en potentiell vinstlott för statskassan och för de utländska spelbolagen som genom internet redan verkar i Sverige, något som Dagens Nyheter rapporterade om i tisdags. Den nya bestämmelsen innebär också att det plötsligt blir offentligt hur stort spelandet i Sverige är. En gång i månaden måste bolagen deklarera och betala in skatt till Skatteverket.

Det är bedrövande läsning. Bara i januari, den månad på året då gemene man har som sämst ekonomi, förlorar svenska spelare 1,6 miljarder kronor. Skulle den siffran stå sig innebär det att svenskarna förlorar drygt 19 miljarder per år på spel.

De enorma summorna förskräcker och stämmer till eftertanke. Vad står de för? Vad för sorts behov är det som gör att i genomsnitt varje svensk över 18 år frivilligt förlorar 2 500 kronor per år på spel? Med reklam som lovar snabba utbetalningar, gemenskap runt de digitala roulettborden och vid vinst ett annat liv, är det är ingen överdrift att säga att spelbolagen och deras spel över internet och i mobiltelefonerna har blivit en av vår tids stora avgudar. Spelarna luras att tro på den stora vinsten, den som ska göra dem ekonomiskt oberoende eller åtminstone vinna tillbaka det man redan förlorat.

På så sätt har spelbolagen lyckats slå mynt av vår djupaste längtan, att få känna oss fria. Men alltsammans är förljuget. Deras löften håller inte och frukten är istället liv som läggs i spillror, familjer som splittras, psykisk ohälsa och i flera fall självmord.

Samla inga skatter på jorden, sa Jesus. Den som tror på honom på hans ord kommer garanterat att få pengarna att räcka längre än den som tror på snabba vinster hos spelbolagen. Evigt liv och frid i själen ingår också.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Det bästa vi vet är dialog med våra läsare
Kanon bra för kultur och människor
Församlingar kan inte ge vård – men vara barnens stöd
Han tonsatte vårt lands själ
Bristande demokrati gör mig orolig
Miljöpartiets kris speglar frikyrkans
Ring din riksdagsledamot!
Är risktagande del i en karismatisk personlighet?
När kylan slår till är mänsklig värme allt
Församlingarnas julkonserter för tron vidare


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies