Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kristen tro måste få synas i det offentliga rummet

Debatt Publicerad: 2019-03-14 16:49

Under rubriken ”Släng ut religionen från SVT” gick Aftonbladets krönikör Lena Mellin (24/2) till frontalangrepp på gudstjänster i radio och tv. Att gudstjänsterna finns med som en del i SR:s och SVT:s uppdrag saknade betydelse. ”Det spelar ingen roll om det står i avtalet som reglerar företagens sändningstillstånd. I så fall borde det inte göra det. Det är omodernt. Förlegat. Passé.”

Men bevisligen var Lena Mellin dåligt informerad och kände inte till att gudstjänsterna sänds från olika kristna kyrkors gudstjänster, inte bara Svenska kyrkan. Och vid ett par tillfällen om året även från judiska och muslimska högtider.

Mellin var tydligen också okunnig om det stora stödet för och efterfrågan av gudstjänster i SR och SVT. Hon säger senare att hon ”är förvånad över engagemanget för andakter och gudstjänster”. Gudstjänsterna har nämligen höga lyssnar- och tittarsiffror.

Har det aldrig slagit Lena Mellin att det kanske är hennes egna åsikter som är omoderna, förlegade och passé?

Det kommer aldrig att vara omodernt, förlegat och passé att bejaka sin längtan efter mer än materialism, att söka sig till gudstjänster för att få mer än bröd och skådespel. Den kristna tron har inte blivit omodern under två årtusenden och lär inte bli det av en krönika i Aftonbladet.

Alla har inte möjlighet att söka upp en kyrka och en gudstjänst, men genom radio och tv kan man ändå få del av en gudstjänst. För den som är äldre eller sjuk kan det vara enda möjligheten, om man inte själv kan ta sig till en kyrka i sin närhet. Och för övriga svenskar är det en möjlighet – om man så önskar – att ta del av gudstjänster också utanför ens geografiska närhet.Precis som idrottsevenemang och melodifestivaler.

Och självklart måste det fortsätta att vara ett uppdrag för public service att sända gudstjänster från landets kyrkor. Mer än sex av tio svenskar tillhör ju någon kristen kyrka. Det är drygt sex miljoner svenskar – vilket råkar vara precis samma antal som 1940, det år som Mellin nämner då det en gång skulle ha varit befogat att sända gudstjänster.

Nej, Lena Mellin, det är tanken att människors tro inte ska få synas i det offentliga rummet som är och förblir omodern, förlegad och passé.

Tuve Skånberg, riksdagsledamot KD


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Pingstens utmanande rötter
Går det att överleva krisen?
Jerusalem blir världens andliga nav
Be och kom med hopp för Sverige
Sprid och läs kristen litteratur!
Tillit förutsättning för gott samhälle
Det värsta har redan hänt – tack och lov!
”Fruktan kan vara farligare än viruset”
”Vi står inför en ny tid i Sverige”
Krisen och dess nya möjligheter


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies