Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vem företräder du?

Debatt Publicerad: 2019-03-14 16:46

Vi behöver förebilder! Männi­skor som vågar stå för sin övertygelse, också i motvind. Martin Luther King var en djärv och orädd förebild, Jesus en annan. Men nu behövs fler män och kvinnor också i Sverige, som vågar höja rösten, stå för sin övertygelse, stötta andra som förtrycks av olika skäl.

Men steget ut i det offentliga får konsekvenser. Vi kan inte säga eller göra vad som helst för vi har andras ögon på oss. Ändå måste vi våga höja vår röst, också för dem som på grund av kulturen, familjen, traditionen inte vågar. Kanske är priset för högt för att visa vad de verkligen tror på?

Ord har betydelse. Handlingar likaså. De kan skapa gott eller ont. Därför, tänk först och tala sen. Men tig helst inte för att omgivningen politiskt, religiöst eller kulturellt kräver det.

Ett exempel är den ganska intensiva debatten på Facebook, bland annat initierad av Soheila Fors, Karlskoga, och som kandiderar till EU-valet. Hon är grundare av Föreningen Khatoon, Tehuset i Karlskoga och Saras hus för utsatta flyktingkvinnor. Debatten gäller att bära slöja eller att kasta av sig den. Den kvinna som av egen fri vilja vill bära slöja och inte tvingats till det av familj och kultur, ska respekteras. Men många flyktingkvinnor också i Sverige tvingas till tystnad, anpassning. Då måste vi stötta och försöka hjälpa dem att bli sedda, hörda och inte misshandlas av ord eller handlingar. En militant, islamistisk kultur försöker hota och förtrycka.

Soheila Fors är en av många som hotas till tystnad. Dessa behöver stöd för sin djärvhet.

Per Danielsson


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Pingstens utmanande rötter
Går det att överleva krisen?
Jerusalem blir världens andliga nav
Be och kom med hopp för Sverige
Sprid och läs kristen litteratur!
Tillit förutsättning för gott samhälle
Det värsta har redan hänt – tack och lov!
”Fruktan kan vara farligare än viruset”
”Vi står inför en ny tid i Sverige”
Krisen och dess nya möjligheter


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies