Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ensam är inte stark

Ledare Publicerad: 2019-03-14 16:38

En tid trodde vi kanske att den som inte räknade med andras erfarenheter utan formade sitt liv enbart efter egna idéer var den framgångsrika. Den tiden är förbi. USA:s framväxt från nybyggarsamhälle till framgångsrik industrination i världen byggdes av miljoner invandrares obändiga framtidstro och möjlighetstänkande.

Europa reste sig ur ruinhögar med hjälp från nationer och folk som inte kvävts av krigets vansinne. Sovjets stöveldiplomati mot Ungern och Tjeckoslovakien räckte bara några decennier. Sedan högg frihetsälskande östeuropeiska medborgare hål i det kalla krigets järnridå. I EU-valet i maj kan dystra blad om Europas framtid skrivas, beroende på våra tankar och beslut om andra nationer, kulturutbyte, idésamverkan. Alltfler opinionsbildare i Europa höjer nu sin röst i påminnelsen att ensam är inte längre stark, om vi kanske trott det.

Utveckling, ingenjörskonst, nyskapande idéer tycks alltid ha varit skrämmande för dem som trott att ”det var bättre förr” och slagit ner sina nationsstaket med status quo-pålar. Det fanns en tid när man gick framför de första bilarna med röda varningsflaggor eller såg tågen som hotfulla järnmonster.

Men när människor tillåtits låta tanken skapa nytt så har också välstånd, utveckling, tankefrihet och även social omsorg skapat bättre samhällen.

Visst kan utveckling ta tid. Visst måste broarna byggas även över misslyckandenas försök att underminera framgången. Men i backspegeln ser vi att så mycket gott vunnits för den som kunnat behålla ödmjukhet och delat framgången med andra.

I både världen, Europa och Sverige syns hotfulla moln som tror sig kunna dränka goda idéer, ambitioner, omsorg om min nästa oberoende av bakgrund eller hudfärg. De hotfulla molnen underbyggs av politiska nationalistiska ledare, som tror att den knutna handen och det tillslutna hjärtat bibehåller tryggheten.

När vi om drygt två månader går till val i Europas medlemsstater, så finns förvisso ett antal knutar att lösa upp. Ännu tydligare behöver betonas vad EU-parlamentet ska syssla med och vad de måste låta de nationella parlamenten fatta beslut om utan att EU blandar sig i.

Men lika viktigt är att betona, att de svåra miljöfrågorna, den hotfulla internationella brottsligheten och terrorverksamheten, aggressiva IT-operatörers manipulationer, oärliga politiska konstellationer och svekfull spion­verksamhet inte kan hindras utan samverkan och samförstånd mellan EU:s medlemsstater.

Federalister med en övertro på ett Europas Förenta stater och en växande gemensam militärmakt måste påminnas om tydliga gränser mellan nationellt självbestämmande och europeisk nödvändig samverkan.

Men ingen individ eller nation är ensam stark. Och ensidig nationalism bygger inte trygghet. Vi behöver varandra. Vi behöver lära av varandras erfarenheter och misstag för att i förtroende bygga gemensamt det som inte kan lösas av varje land enskilt.

Men att vända ryggen åt gemenskap och samverkan genom att stänga sin dörr, låsa från insidan, hota bakom pansarglas, det bygger ingen trygg framtid. Inte heller löser vi de gemensamma europeiska och internationella framtidsfrågorna genom att ligga kvar på sofflocket den 26 maj.

Hemmets Vän 14 mars 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Skydda barn mot våld
Släpp tunnelseendet
Oikos kan öppna för närliggande kristna värden
Rån mot barn ökade 2019
Frieds allvarliga varning
2020 blir året då kristna nagelfars - lått oss i alla fall hoppas på det
Gott Nytt År!
En vit jul för barnens skull
En svart Nobeldag 2019
Medborgarskapet devalveras i värde


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies