Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

De fick se mirakler i flyktingläger i Uganda

Veckans nummer Publicerad: 2019-03-14 16:24

– Jag längtar efter att få se det hända i Sverige, säger Cornelia Sander, som i slutet av februari deltog i en kampanj i ett av världens största flyktingläger, Bidi Bidi i norra Uganda. ”Det var som att leva ut Apostlagärningarna”, fortsätter hon.

– Det här är något jag drömt om hela mitt liv. Jag har alltid haft en längtan att få se Guds kraft verka mer än vad jag ser i Sverige idag. Jag har haft en sådan längtan att få komma ut i mission och få se mer av detta också i mitt eget liv – inte bara höra berättelserna, fortsätter Cornelia Sander, som till vardags är musiker och inspiratör hos människorättsorganisationen Open Doors. Hon talar om att hon egentligen inte visste så mycket vad hon gav sig in på innan de åkte till Uganda.

– Men jag tvekade inte när dörren öppnade sig. Vi var ett team med åtta svenskar som leddes av Daniel Kanat från den relativt nystartade församlingen Stockholm International Gospel Center och Tobias Almhill, som är grundare till missionsorganisationen To All Mission.

Målet var flyktinglägret Bidi Bidi i nordvästra Uganda, dit mer än 250 000 människor flytt från inbördeskriget i Sydsudan som området gränsar till. Det är ett av de största flyktinglägren i världen och finns i det ugandiska distriktet Yumbe, där 95 procent av befolkningen är muslimer.

Utsatta kristna

– De som är kristna, vare sig de är flyktingar eller från området, är väldigt utsatta här. Även om den här resan var min egen privata resa stämde mycket med vad jag arbetar med hos Open Doors. Vi fick berätta om Jesus för flyktingarna men också se dem som blivit kristna, vi fick möta dem mitt i deras förföljelse och livssituation, vi fick stärka dem, höra deras vittnesbörd och be med dem. Det var en väldigt bra kombination på resan, fortsätter Cornelia Sander.

– Vi landade på flygplatsen i Entebbe och körde sedan buss i elva timmar upp till norra Uganda, till gränsen mot Sydsudan. Där var vi i flyktinglägret under fem dagar. De dagarna såg i princip likadana ut: På förmiddagen ledde Daniel och Tobias ledarseminarium, där både pastorer och framtida ledare fanns med.

– Vi övriga sex personer delade upp oss i smågrupper och vandrade runt i flyktinglägret, från hydda till hydda, för att tala om Jesus. Jag hade med mig min gitarr så jag spelade och sjöng hela tiden. Vi berättade om Jesus, vi bad för sjuka, vi såg mirakler och hur människor blev frälsta där vi gick. Det kändes som när Jesus gick på jorden, gick från by till by och från stad till stad.

– Senare under eftermiddagen och kvällen hade vi en kampanj i flyktinglägret, där det radikala evangeliet om Jesus på korset predikades. Vi gjorde draman och vi sjöng och dansade med flyktingbarnen. Vi liksom utsöndrade Guds kärlek till dem varje kväll. Vi berättade om den förlorade sonen och om Guds kärlek, om vad Jesus gjorde och om mirakler. Varje kväll var det frälsningsinbjudan och sedan dop efteråt för dem som blev frälsta.

Nyfrälsta följs upp

Cornelia berättar att detta var den femte resan till Uganda för Daniel och Tobias, som samarbetar med en lokal kristen organisation som fokuserar på lärjunga­träning och husförsamlingar. Av säkerhetsskäl uppger hon inte namnet på organisationen.

– Det är så häftigt att se att de som blev frälsta, när de var där förra året, i år är ledare – det är ett jättefint uppföljningsarbete. Många kanske tror att man åker till ett ställe, slår upp en kampanj, predikar, berättar och sedan drar därifrån. Men tack vare denna samarbetspartner finns en regelrätt uppföljning: De får direkt skriva ner sina namn och vilket block de bor i, och de får också telefonnummer till ledare. Man har även en dopgrav i flyktinglägret för att döpa folk på plats, och varje person som de döper får ett dopintyg och sedan placeras de i husförsamlingar där de ledartränas, där de får förnyas, där de blir uppresta och får ett nytt liv med Jesus.

Läs mer i Hemmets Vän nr 11 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Ny rapport: Klimathotet göder världens konflikter
Andersson om Turkiet: Kan ta lite tid
"Den äldre generationen tror på den ryska regimen"
Veteraner hyllas i nyaste flaggdagen
Kristen plikt att ge husrum åt vandrare
Oenighet om kurdiska grupper skaver i Nato
Putin: Sverige i Nato inget hot mot Ryssland
Soheila ser kvinnorna som nyckeln till integration
"Jag vill sprida glädje och inspirera människor"
"Kaffestopp i en artrik vägren – det är toppen"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies