Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Moralbankrutt

Veckans kommentar Publicerad: 2019-03-07 16:09

Mellan Alperna i norr och Poslätten i söder ligger italienska Lombardiet. Det var här det moderna bankväsendet tog sin början under medeltiden. Det var också här som bankirernas bänkar gav upphov till uttrycket bankrutt. En trasig eller skev bankbänk innebar en ”banco rotto”, direktöversatt ”bruten bank”, det vill säga en bankverksamhet som gått omkull. Var grunden för pengastaplarna inte fast, rak och stadig, fanns ingen möjlighet att bedriva en god in- och utlåning.

Svenska banker är på intet sätt bankrutta, definitivt inte Swedbank och Nordea. Tvärtom är de två välmående banker som gör lysande affärer. De gör mest vinst av alla banker, enbart Swedbank hisnande 24,5 miljarder kronor. Trots det kom jag att tänka på uttrycket när det visade sig att inte bara Swedbank utan också Nordea tvättat pengar åt ryska maffian och Ukrainas korrumperade expresident Viktor Janukovytj: De här verksamheterna är moralbankrutta. De saknar helt uppenbart etiska kompasser för hur man driver en bank på ett samvetsgrant och dygdigt sätt.

För det är inte kontrollmekanismer som saknas. De finns i alla banker och Birgitte Bonnesen, Swedbanks vd, bedyrade också i den famösa svt-intervjun att hon ”har koll”.

Det är girigheten som tillåtits ta över när pengar från kriminell verksamhet, ofta genom bluffakturor och kontanter, tillåtits sättas in på bankkonton och därmed bli en del av det finansiella system som vi hederliga människor och företag upprätthåller genom pension, lön, konsumtion och skatter.

Bilden av den stabila bänken som grund för att driva bank ligger inte långt ifrån Jesu liknelse om att bygga sitt hus, en omskrivning för en människas liv, på klippan istället för på lösan sand. Ofta har liknelsen tolkats som att husägarna som inte uppförde husen på berget levde ett vidlyftigt liv. Så kan man förstås läsa Jesus. En annan tolkning handlar just om att ha en etisk kompass på alla livets områden, och då inte minst det ekonomiska – den som kan sin bibel vet att pengar är ett av Jesus favoritämnen.

Den som lever och handskas med sina tillgångar efter Guds kärleks principer om sådd och skörd, sparsamhet, lön för mödan, omsorg om de fattiga och en ärlig och öppen livshållning, en sådan person kommer aldrig att vilja befatta sig med utpressning, korruption och maffiametoder.

Jesus är förvisso alltid aktuell. Men frågan är om han inte har ett särskilt ord till bank-vd:ar dessa dagar: Bygg ditt hus på en hederlig, ärlig, karaktärsfast klippa så klarar du även den värsta mediestorm.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Antisemitismen – en skam för Sverige
S-beslut visar vägen om tiggeriet?
Skjutningarna i USA och problemen i Sverige
Två poliser i tjänst på en yta dubbelt så stor som Belgien
Snällhet och dumhet
Det stora mötets tid är nu
När sår läggs till sår
Öppna för nytt hopp
I Malmö kommer nåden att överflöda
Kyrkan mer än en mötesplats


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies