Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Mellanöstern/Nordafrika farligare än någonsin

Veckans nummer Publicerad: 2019-03-07 16:05

Aktivister grips och fängslas. En del flyr, andra skräms till tystnad. I Saudiarabien kan kritiska twitterinlägg ge flera års fängelse. Människorättsorganisationen Amnesty International målar upp en mörk bild av situationen i Mellanöstern och Nordafrika.

Människorättsbrotten har ökat i Mellanöstern och Nordafrika visar en ny rapport från Amnesty International.

– Över hela Mellanöstern och Nordafrika har tusentals dissidenter och fredliga kritiker blivit offer för skamlösa kränkningar av de mänskliga rättigheterna på en förfärande nivå, medan det internationella samfundet har bemött det med tystnad, säger Heba Morayef, regionchef för Amnesty international i Mellanöstern och Nordafrika.

”Det internationella samfundets likgiltighet har lett till att regeringar under förra året fortsatte att begå skrämmande brott genom att det ger dem en känsla av att de aldrig kommer att ställas inför rätta,” skriver Amnesty International i den nya rapporten.

Fängslas eller fly

 

Sedan kronprinsen Mohammed Bin Salman kom till makten i Saudiarabien har det skett massgripanden av regimkritiker och människorättsförsvarare. I slutet av förra året satt alla människorättsförsvarare i Saudiarabien gripna, fängslade eller hade tvingats att fly landet, enligt Amnesty International.

I februari dömdes Issa al-Nukheifi och Essam Koshak till sex respektive fyra års fängelse för twitterinlägg där de kritiserat myndigheterna och krävt reformer.

Regeringen har också genomfört mängder av gripanden av framstående människorättsaktivister, däribland Loujain al-Hathloul och Aziza al-Yousef, som kämpat mot förbudet mot kvinnliga förare och systemet med manligt förmyndarskap.

Civila attackeras

Andra har dödats på grund av det arbete de utfört, som exempelvis Jamal Khashoggi, vars brutala död orsakade ramaskri världen över.

Den saudiledda koalitionen i Jemen har brutit mot internationell människorättslagstiftning när områden med civila attackeras. I ett fall attackerades en buss i Saada i norra Jemen och 29 skolbarn och ytterligare 30 personer dödades.

Trots de många kränkningarna av internationell rätt och mänskliga rättigheter fortsätter USA, Storbritannien och Frankrike med att exportera vapen till Saudiarabien, vilket kan göra det möjligt för landet att begå ännu fler människorättskränkningar.

Läs mer i Hemmets Vän nr 10 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Auktoritära regimer undergräver FN:s arbete
Kristi brud i Knutby åtalas
"Kampen för Kongos utsatta pågår ständigt"
"Vi ber att fler ska flytta hit!"
Kyrkklockor ringer till bön för konvertiterna
Juncker ångrar att han inte tog itu med brexit
Åldersbedömningar JK-anmäls
"Migrationsverket saknar religionsexperter"
"Förföljda kristna kvinnor utsätts främst sexuellt"
Stor bönesatsning under muslimska fastemånaden


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies