Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

M och S: Tuffare mot banker

Veckans nummer Publicerad: 2019-03-07 16:01

Efter avslöjanden om misstänkt penningtvätt i svenska storbanker vill både Moderaterna och Socialdemokraterna diskutera skärpta sanktioner.

– När bankerna tar de här riskerna, som de ändå gör, kan man fråga sig om vi har alldeles för svaga sanktioner, säger M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till TT.

Svantesson, som är vice ordförande i riksdagens finansutskott, anser i likhet med utskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) att uppgifterna om Nordeas och Swedbanks hjälp med misstänkt penningtvätt är mycket allvarliga.

– Regeringen behöver fundera över vilken ny lagstiftning som kan krävas för att hårdare sätta åt de här bankerna, säger Elisabeth Svantesson.

Även Fredrik Olovsson anser att det finns skäl att diskutera tuffare sanktioner och om verktygen som finns används ofta nog.

– Jag tror att vid allvarliga överträdelser så vore det rimligt att se att några faktiskt blir fällda och får fängelse, så att det finns ett personligt ansvar för bankdirektörer, säger Olovsson.

Inte vara rädd

Möjligheten att döma ut företagsböter finns redan i dag. Den mest uppmärksammade boten är 50 miljoner kronor för Nordea för att inte ha tillräckliga system mot penningtvätt.

– Den används ju flitigt som exempel och det är möjligt att det borde finnas fler exempel. Man måste kanske testa de här fallen lite oftare, man får inte vara rädd för det som tillsynsmyndighet, säger Olovsson inför utskottets möte med Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen idag, torsdag.

Både Olovsson och Svantesson har en rad frågor de vill ställa till Thedéen.

– Jag vill ha svar på hur myndigheten anser att tillsynen har fungerat, med anledning av rapporteringen den senaste tiden, hur de ser på läget och i vilken utsträckning de använder sig av det utrymme de har. Är de tuffa nog? Går de på? säger Olovsson.Han vill också höra varför medarbetarna på golvet gjort en annan bedömning än ledningen för FI när det gäller att agera i ärenden.

Läs mer i Hemmets Vän nr 10 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Auktoritära regimer undergräver FN:s arbete
Kristi brud i Knutby åtalas
"Kampen för Kongos utsatta pågår ständigt"
"Vi ber att fler ska flytta hit!"
Kyrkklockor ringer till bön för konvertiterna
Juncker ångrar att han inte tog itu med brexit
Åldersbedömningar JK-anmäls
"Migrationsverket saknar religionsexperter"
"Förföljda kristna kvinnor utsätts främst sexuellt"
Stor bönesatsning under muslimska fastemånaden


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies