Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Vi behöver stärka barnledares värde"

Veckans nummer Publicerad: 2019-03-07 15:57

En generös ekumenisk gemenskap med samma vision: Att ge Jesus till barnen. Det är så Magnus Sternegård, biträdande generalsekreterare och barn- och ungdomskoordinator i Equmenia, vill beskriva den stora barn- och ungdomsledarkonferens som om drygt en vecka samlas för fjärde gången – nu i Uppsala.

– Jag tror att konferensen möter ett stort behov bland barnledare. De samlas kring perspektivet av hur vi ger plats för nästa generation i våra församlingar, säger Magnus Sternegård, Equmenia, om den unika barnledarkonferensen ”Jesus till barnen”, där deltagarna kommer både från frikykliga, kyrkliga, katolska och ortodoxa sammanhang.

– Det är både ideella barnledare och församlingsanställda präster, pastorer, diakoner och musiker som samlas kring grundfrågan: Hur ger vi Jesus vidare till nästa generation? Hur skapar vi goda växtmiljöer i våra församlingar? Det finns inte någon motsvarande konferens i Sverige för barnledare. Det är också unikt att vi är en så bred representation från nästan hela kyrk-Sverige, säger Magnus Sternegård, som också sitter med i konferensledningen.

Vad kommer det sig att ni har lyckats få en sådan bredd?

– Jag skulle nog vilja påstå att det kommer sig av att vi har en klar idé om vad vi vill ge till de här ledarna. Vi samlas utifrån en vision – inte bara utifrån behov. Vi är väldigt fokuserade på att ställa frågorna: Hur ger vi Jesus till barnen? Och hur kan vi göra det tillsammans? Hur kan vi ta vara på de erfarenheter och den kunskap och kompetens som finns i de olika kyrkorna, organisationerna och samfunden i Sverige?

Magnus Sternegård talar om en generös inställning som återspeglas både i nätverket och i konferensledningen.

– Man är inte där för att bevaka sina egna intressen utan för att ge det bästa man har utifrån sitt sammanhang. Förstår du skillnaden? Det är det som kännetecknar nätverket: Det är en generös ekumenisk gemenskap, där vi samlas kring vår gemensamma vision och passion att ge Jesus till barnen, både i kyrkan och utanför kyrkan. Ute i samhället kan vi göra det här på det bästa sättet, fortsätter han.

Ekumeniken går framåt

Barnledarkonferensen hölls de första två gångerna i pingstkyrkan i Jönköping. För två år sedan hölls den i Filadelfiakyrkan i Stockholm, och i år är det Livets Ord i Uppsala som står värd för de minst 1 000 deltagarna som väntas.

– Det är ett spännande skede i Sverige med den ekumeniska rörelsen. Den har pågått under många år, men jag kan tänka att det är en ny tid där också Livets Ord kommer in i värmen. Nu är det i första hand så för oss, att vi väljer Livets Ord som konferensplats därför att det är en utmärkt kyrkolokal – både för att hålla olika seminarier, storseminarium och gudstjänster. Men vi vill verkligen visa en medveten bredd i den här konferensen – med samlingar både hos Livets Ord och i domkyrkan liksom i andra kyrkor i Uppsala. Samtidigt har konferensen burits av idén att vi vill vara i en kyrka, och då är det inte så många kyrkor i Sverige som kan ta den här mängden barnledare som kommer.

– Samtidigt vill jag stryka under, att när det gäller lokalitet är det något vi har tagit med i bön och som vi har känt oss vägledda till. Att välja den här typen av miljöer – som hos Livets Ord och i domkyrkan – i sig  en manifestation av vad vi tror är en riktning framåt för ekumeniken, där också barnen kan få visa vägen. När vi möts med barnet och Jesus i centrum kan det få vara med och vidga våra vyer lite, och genom det kan vi bearbeta våra rädslor. Det är också vad vi har sett genom åren just i barnledarkonferensen. Det har kanske varit lite av pionjärt tänkande gällande ekumenik och ekumeniskt konferensarbete.

Läs mer i Hemmets Vän nr 10 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Auktoritära regimer undergräver FN:s arbete
Kristi brud i Knutby åtalas
"Kampen för Kongos utsatta pågår ständigt"
"Vi ber att fler ska flytta hit!"
Kyrkklockor ringer till bön för konvertiterna
Juncker ångrar att han inte tog itu med brexit
Åldersbedömningar JK-anmäls
"Migrationsverket saknar religionsexperter"
"Förföljda kristna kvinnor utsätts främst sexuellt"
Stor bönesatsning under muslimska fastemånaden


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies