Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Vi ville bygga modernt i en kulturhistorisk miljö"

Veckans nummer Publicerad: 2019-03-07 15:53

När S:t Johannes kyrka i centrala Stockholm behövde nya församlingslokaler blev lösningen unik på mer än ett sätt – det är första gången en serveringslokal byggs under en befintlig kyrka i Sverige. Jessica Mossberg, kommunikatör i församlingen som har följt bygget från hösten 2017, talar också om utmaningen att bygga moderna lokaler i kulturhistoriska miljöer.

– Vi behövde samlingssalar i anslutning till vår kyrka, S:t Johannes kyrka, berättar Jessica Mossberg, som har följt bygget av de nya församlingslokalerna i S:t Johannes kyrka från september 2017 då det påbörjades. Hon anställdes som kommunikatör i församlingen bara någon månad innan man började ta isär den stora stentrappan framför kyrkan. Jessica talar om hur spännande det har varit att följa det unika bygget.

– Trappan var så pass illa däran att den var en fara för omgivningen. Likaså var de intilliggande gravkoren i mycket dåligt skick. Det var kulturarv som måste repareras både för arvets skull och för säkerhetens skull, fortsätter hon.

Olika alternativ

– När det gällde församlingssalar hade vi funderat på olika alternativ – om man exempelvis skulle bygga något inne i kyrkan eller uppe på orgelläktaren. Men det var alltid något det föll på. Det var alltid någon byggteknisk detalj som inte fungerade, eller också var det någon kulturmärkning som gjorde att vi insåg att det inte gick.

– När vi väl satte igång med att plocka isär trappan insåg vi: Här hade vi fina utrymmen för församlingslokaler, säger Jessica Mossberg, som också berättar att det finns bara en annan kyrka i världen som gjort något liknande – anglikanska S:t Martins in the field i London har också serveringslokaler under sin historiska kyrka.

S:t Johannes församling har egentligen två kyrkor – huvudkyrkan, Stefanskyrkan, byggd år 1904, och S:t Johannes kyrka, som ligger uppe på Brunkebergsåsen i de centrala delarna av Stockholm. Den ståtliga kyrkan stod klar år 1890 men påbörjades redan 1783 – ett bygge som dock stoppades av Gustav III, som var missnöjd med de ursprungliga ritningarna.

– Interiören i S:t Johannes kyrka har otroligt mycket detaljer och den påminner mycket om en katedral. Många vill gifta sig där just för att den är så vacker och så tillgänglig mitt i stan. Problemet är att vi inte kunnat erbjuda några lokaler för bröllopsfester, begravningskaffe och annat i närheten, fortsätter Jessica Mossberg.

Intill kyrkan finns en kyrkogård med anor från 1200-talet, där många kulturpersonligheter och andra kända svenskar finns begravda, exempelvis överstelöjtnant Georg Carl von Döbeln från Finska kriget 1808-1809 och psalmdiktaren Carl-Olof Rosenius (1816–1868). Här finns även den gamla klockstapeln i trä från 1692 efter ett tidigare kapell i närheten – det är den äldsta bevarade träbyggnaden på Norrmalm.

Läs mer i Hemmets Vän nr 10 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Auktoritära regimer undergräver FN:s arbete
Kristi brud i Knutby åtalas
"Kampen för Kongos utsatta pågår ständigt"
"Vi ber att fler ska flytta hit!"
Kyrkklockor ringer till bön för konvertiterna
Juncker ångrar att han inte tog itu med brexit
Åldersbedömningar JK-anmäls
"Migrationsverket saknar religionsexperter"
"Förföljda kristna kvinnor utsätts främst sexuellt"
Stor bönesatsning under muslimska fastemånaden


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies